matmata-tunisia-76_cover
U VAZDUHU · svet

Mnoge ljudske zajednice u svetu, pogotovu one na mestima gde je toplija klima, tradicionalno žive u pećinama kako bi izbegle vrućinu. Berberi iz Matmate, malog sela na jugu Tunisa, spadaju u jedan od takvih naroda.

Ipak, za razliku od ostalih podzemnih mesta za stanovanje, domovi Matmate nisu napravljeni na stranama planina, već su nastali kopanjem velikih jama na ravnim površinama, u okviru kojih su se onda kopale male pećine koje bi se koristile kao sobe. Otvorena jama bi onda poslužila kao svojevrsno dvorište koje bi u nekim slučajevima bilo i povezano tunelima sa drugim jamama.

Matmata i nekolicina sličnih gradića u Tunisu se nalaze na peščari čije tlo je dovoljno mekano za iskopavanje ručnim alatima, ali i dovoljno čvrsto da pruži bezbedno stanište ljudima tokom vekova. Berberi su pravili svoje domove pod zemljom na ovaj način više od 1.000 godina. Matmatska visoravan, gde se nalaze ove kuće, leži na prostoru relativno blizu libijske granice.

Inače, ovaj region je kroz istoriju bio konstantno osvajan od različitih naroda, što je nateralo Berbere da se povuku na visoravan i sagrade svoja nova staništa pod zemljom, kako bi bili bezbedniji. Kasnije, kada su se odnosi sa arapskim osvajačima malko ohladili, Berberi su se osećali znatno sigurnije i mnogi od njih su se preselili i osnovali nove zajednice u nižim delovima planina, a kasnije i ravnicama.

Danas su njihovi domovi pod zemljom jedna od glavnih turističkih atrakcija Tunisa. Matmata je takođe poznata i kao mesto gde su snimani Ratovi zvezda. Kuća Luka Skajvokera, jednog od junaka ovog poznatog filma, je u stvarnosti podzemni hotel pod imenom Sidi Driss.

Hotel Sidi Driss, foto: Panegyrics of Granovetter/FlickrOtvori galeriju

Ako već niste imali razlog da posetite ovu lepu zemlju, nadamo se da će vas zanimljivosti o ovom fascinatnom mestu privoleti na to.

pagecover Kako se različiti narodi javljaju na telefon klek-shops-bulgaria-26_cover Neobične prodavnice u bugarskoj prestonici Peking, Kina Kako izgledaju gužve u špicu širom sveta Galerija ogledala u Versaju Turizam u mašti i stvarnosti ·