cover www.walesartsreview.org, www.pinterest.com, www.pinterest.com i www.sfmoma.org
KULTURA · fotografija

Sutra će se slaviti žene, jer je kao što znate 8. mart. U nadi da su podjednako uvažene i preostala 364 dana u godini, red je da se prisetimo dama koje su svojim talentom ostavile neizbrisiv trag. Zato se upoznajte sa četiri fotografkinje, zahvaljujući kojima smo naučili da jedna slika vredi više od 1000 reči.

Piše: Isidora Spasić

Dajan Arbus

Arbusova je rođena u bogatoj jevrejskoj porodici 1923. godine u Njujorku. Ostaće upamćena po svojim prepoznatljivim crno-belim portretima. Na njenim fotografijama zauvek su „uhvaćene” nesvakidašnje pojave, koje su u to vreme živele na samoj margini društva. Tako su subjekti njenog objektiva često bili transvestiti, nudisti, patuljci, džinovi, transseksualci, „frikovi” iz cirkusa, striptizete, poznate ličnosti, deca, ljudi sa ulica i porodice iz predgrađa. Njen rad se smatra kontroverznim i bizarnim, ali pre sveka psihološki fascinantnim, emotivno kompleksnim i punim saosećanja. Upravo zbog toga, Dajan je bez sumnje dokumentarnu fotografiju pomerila do neočekivanih granica. Kao i njena majka, bolovala je od depresije, zbog koje je najverovatnije odlučila da sa svojih 48 godina oduzme sopstveni život. Da su stvari izgledale drugačije, Dajan bi za tačno nedelju dana (14. marta), možda slavila svoj 96 rođendan.

(foto izvor: www.sleek-mag.com)Otvori galeriju

Sindi Šerman

I Sindi je Amerikanka, rođena u Nju Džerziju, 1954 godine. Njen fotografski rad vezuje se za konceptualnu umetnost, feminizam, konzumerizam i postmodernu. Često i sama biva protagonista na svojim fotografijama, gde pozira u različitim kostimima. Po njenim slikama jasno se može videti da je fokus na osvetljenju, šminki i facijalnoj ekspresiji. Ona time jasno kritikuje teme roda, pola i identiteta, a pre svega istražuje stereotipe vezane za žene na filmu, televiziji i u advertajzingu. Šermanova nedvosmisleno dovodi u pitanje zavodljiv i opresivan pristup masovnih medija, naspram individualnog i kolektivnog poimanja identiteta. Sindino korišćenje artificijelnosti stvorilo je od nje savremenog predstavnika kritičke fotografije. Sindi Šerman je stacionirana u Njujorku, preciznije u Sohou, gde ima dva stana – jedan u kom radi, i drugi u kom živi.

(foto izvor: www.huffingtonpost.com)Otvori galeriju

Nan Goldin

Nan je rođena u Vašingtonu 1953. godine, ali je odrasla u Bostonu. I ona, baš kao i Dajan Arbus, potiče iz jevrejske porodice. A upravo je Dajanin rad izvršio najveći uticaj na Goldino umetničko stvaralaštvo. Ali dok je Dajan fotografisala nepoznate ljude, Nan se fokusira na sebe, bliske osobe iz okruženja, porodicu i prijatelje. Njene intimne, krajnje lične i haotične fotografije, između ostalog prate živote LBGT zajednice i osoba obolelih od HIV-a. Nan svojom dokumentarnom fotografijom posmatrača uvodi duboko u živote naizgled nevidljivih ljudi, koji su često deo andergraund scene i odbačenici od društva. Fotografije Nan Goldin se jednostavno mogu definisati i kao vizuelna autobiografija. Ona zvanično živi u Njujorku i Londonu, ali neretko biva stanovnik Berlina i Pariza.

Otvori galeriju

Frančeska Vudman

Vudmanova je rođena u Denveru (Kolorado, Amerika), 1958. godine. Pošto je odrasla u umetničkoj porodici, fotografijom je ozbiljno počela da se bavi sa 13 godina. Posmatrajući njen rad, može se reći da se na slikama vidi uticaj nadrealizma, dadaizma i konceptualne umetnosti. Mnoge fotografije su multimedijalne, jer se u njima nalaze namerno postavljeni objekti, crteži i skulpture. Frančeska je skoro uvek glavni motiv na fotografijama, koje prati izrazit osećaj izolovanosti i usamljenosti. To dodatno podražavaju simbolični motivi, poput ptice, ogledala i lobanje. Vudmanova je napravila preko 800 fotografija pre nego što se sa 22 godine bacila sa prozora jedne zgrade u Njujorku. Da je danas živa, Frančeska bi 3. marta, dakle pre četiri dana, napunila 61 godinu.

(foto izvor: www.flashartonline.com)Otvori galeriju
Nenad Marjanovic Izložba fotografija „Iron Ladies“ u Marsh Open Space-u photo-1507552967115-8fb65e2c79cc Influenseri otkrivaju kako napraviti savršenu fotografiju na Instagramu page-cover345 Lepota ljudskih pokreta na nadrealnim fotografijama cover Evo kako stvarno nastaju najbolje Instagram fotografije · · · ·