Lasta
U VAZDUHU · urban flash

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sa sedištem u Novom Sadu brine o 370 vrsta ptica, koliko ih ima kod nas. Ovo društvo se bavi istraživanjem divljih ptica (i objavljivanjem rezultata istraživanja), aktivnom zaštitom ptica i mesta na kojima žive, edukacijom populacije o značaju biodiverziteta…

„Sa pticama, malim i velikim, retkim i čestim, delimo naša naselja, našu prirodu i naše nebo. Čas nestaju, pa se posle par meseci vraćaju. No, ptice traže staništa koja obiluju mirnim prostorima i hranom pa, u stvari, pokazuju da nam priroda još uvek nije u potpunosti uništena. (Ukoliko nekih vrsta nema ili im se smanjuje broj, pokazuju se sasvim suprotne tendencije.) Za nas su ptice najbolji vodiči po prirodi i odlazimo na razna mesta – samo da bismo ih videli, izbrojali, proučili ili fotografisali,“ kaže Marko Tucakov, sekretar društva  koje postoji već 25 godina i koje danas ima 260 članova i oko 300 volontera.

U toku je prijavljivanje za besplatnu Obuku za raspoznavanje ptica.

„Često nam se javljaju osobe koje imaju nekakav kontakt sa divljim pticama. Većina želi da zna više o pticama, njihovom životu, navikama, vrstama koje se sreću u Srbiji, a onda želi i da se priključi našim aktivnostima. Uvek postoji potreba da o našim pticama znamo više, a izražen je manjak poznavaoca koji mogu da se priključe našim popisima, monitorinzima u prirodi i edukativnom radu. Zbog toga organizujemo obuku za raspoznavanje ptica, u saradnji sa Univerzitetom Nord Trondelag iz Norveške. Obuka je namenjena svima, bez obzira na prethodno znanje o pticama, i obuhvata seriju praktičnih uputstava i terenskih vežbi u periodu najvećih aktivnosti samih ptica,“ kaže Marko Tucakov.

Društvo za zaštitu ptica ima i redovne godišnje akcije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica koje su posebno ugrožene. Ove godine to su bela roda i stepski soko. Projekat popisa parova belih roda odvija se u čitavoj Srbiji  i očekuje se dobar odziv dobrovoljaca. Sakupljaće se podaci o tome gde se gnezda belih roda nalaze, koliko ih ima u kojem naselju i šta ih ugrožava.

Drugi ovogodišnji projekat Spring Alive (Proleće uživo), jednostavan je prirodnjački poduhvat koji se organizuje u saradnji sa  globalnom organizacijom za zaštitu ptica Bird Life International. Prva prolećna posmatranja vesnika proleća (seoska lasta, bela roda, crna čiopa, pčelarica i kukavica) unose se i opisuju na određenom portalu, i ljudi mogu da prate dolazak ovih ptica sa zimovališta na mesta na kojima se gnezde.

Meggins Muške helanke: Budućnost mode ili potpuni promašaj Nastya Nudnik Simboli internet doba na slavnim umetničkim delima naslovna Kampanja protiv „ljubavnih katanaca“ u Parizu ZOI Sarajevo Cool nostalgija: Reklama za ZOI 84. sa Đurom u glavnoj ulozi