f29c19f8c6b87821f885b5d98998206f
KULTURA · film/TV

Od kako su princ Hari i Megan Markl objavili svoju veridbu prošle godine, svet ne prestaje da se oduševljava sofisticiranim modnim stilom buduće neveste. U jeku sveprisutne euforije oko kraljevskog venčanja, koje će se odigrati 19. maja, pogledali smo drugu sezonu serije „Kruna” inspirisanu životom kraljice Elizabete II, u kojoj posebnu ulogu igraju kostimi.

Predlažemo vam da se udobno smestite i odgledate dosadašnje epizode, sa posebnim osvrtom na fantastičan modni stil koji krasi likove druge sezone.

Serija ne bi privukla toliku pažnju javnosti, niti osvojila prestižne nagrade da kostimi nisu skrojeni do savršenstva. Da bi se izgled kraljice Elizabete II verno dočarao, vođeno je računa o svakom detalju, bojama haljina i rekvizitima na setu, tako da je šivenje kostima za svetsku turneju Bijonse, u poređenju sa tim, mačji kašalj.

Kada se uzme u obzir da je trebalo obući veliki broj glavnih glumaca i statista, te da se radnja odvija u dužem vremenskom periodu, zadatak kostimografkinje Džejn Petri nije bio nimalo lak.
„Boja materijala je veoma bitna. Uz mala odstupanja od očekivanog gradim priču”, kaže Džejn. „Na primer, Toni Armstrong-Džouns često nosi svetlo plavu košulju, otkopčanu pri vrhu, što je u kontrastu sa uglađenim belim košuljama kakve se obično nose u kraljevskoj palati.

Prelaz ka 60-tim godinama unosi izmene po pitanju modela i celokupnog izgleda. Garderober modnih ikona tog perioda, na primer Džeki Kenedi u epizodnoj ulozi, definišu pripijeni modeli naglašenog kroja. U ovom periodu kraljica je prigrlila modni stil po kome je decenijama prepoznatljiva. Imajući u vidu njenu ulogu u društvenim zbivanjima i javnim skupovima, jasno je da bi njeni kostimi trebalo da budu upečatljivi, a da, sa druge strane, nikako ne bi trebalo da nosi šešire koji joj prekrivaju lice i čine je neprepoznatljivom.

Za potrebe snimanja sašiveno je više od 500 različitih kostima, a Džejn je otvorila i tekstilnu radionicu da bi bojenje tkanina, izrada printova i obuće teklo bez problema. Kostimi su u pojedinim scenama odigrali ključnu ulogu i zbog toga će se dugo pamtiti. Naime, za scenu sahrane Filipove sestre Sesil, bilo je potrebno sašiti 500 nacističkih uniformi. Izrada kostima za bajkovitu scenu tematskog bala u Parizu, pod nazivom „Na morskom dnu”, podrazumevala je danonoćan rad. Krojači su bili zatrpani slojevima najfinijih materijala kao što su šljokice, til i školjke kako bi sašili kostime „Male sirene” i šešire u obliku jastoga, lignje ili broda za sve prisutne.

Anon-Amanda-Seyfried-1200x520 Klajv Oven je zvezda naučnofantasičnog trilera „Anon“ 4 u 1 bioskop 4 u 1: Bioskopske poslastice za kraj aprila 2ed52f1a66f9e8148ea57adc9aea94a1 Piknik na Henging Roku: Trejler za novu ekranizaciju poznatog romana Paklena pomorandža 10 najboljih uvodnih filmskih scena · · ·