Presto
KULTURA · film/TV

Studio Pixar ispričao je neverovatne priče u trajanju od devedeset minuta. Zaslužio je aplauz kada je pripovedao o izgubljenim igračkama („Toy Story“), čudovištima iz ormara („Monsters Inc.“), neobičnim superherojima („The Incredibles“), usamljenim robotima („WALL-E“) i mnogim drugim. Sada možete proveriti koliko je omiljeni studio dobar u kratkoj formi, a verujem da se nećete pokajati. Malo magije i optimizma nikada nije na odmet.

Partly Cloudy 

Znamo da mladunce u crtaćima često donose rode, ali znamo li kako i gde takvi mladunci nastaju? Reditelj i scenarista Peter Sohn postavio je ovo pitanje kada je pogledao film Dumbo. U tom starom Disneyjevom ostvarenju roda je bez problema donela pitomo slonče, pa se Sohn zapitao šta bi se desilo kada bi na put morala da krene sa ajkulom ili bodljikavim prasetom.

Tako je nastao film Partly Cloudy – divna priča o istrajnom prijateljstvu između simpatične rode i vrednog oblaka. Partly Cloudy je prikazivan u bioskopima 2009. godine, pre projekcije dugometražnog Pixarovog filma Up, i velika je nepravda što nije nominovan za Oskara.

La Luna

Teško je poverovati da u filmu La Luna ima biografskih elemenata jer se u njemu jedan dečak, sa ocem i dedom, penje na mesec. Ali, iako je ovim prelepim filmom dotakao zvezde, italijanski reditelj Enrico Casarosa uradio je i više od toga – prikazao je večni sukob generacija u kom se našao dok je odrastao sa ocem i dedom na obali mora. Kada je Carsarosin otac pogledao film bio je iznenađen do koje su mere njegovi porodični odnosi uticali na tada malog reditelja. Posle uspešno pretočenih sećanja na veliko platno (La luna je prikazivan u bioskopima 2011. godine, pre filma Brave), Carsarosa je odao i tajne svog stila: Hayao Miyazaki, čuveni japanski animator, i crtani film La Linea poslužili su kao najveća inspiracija.

Presto

Doug Sweetland, dugogodišnji animator studija Pixar, imao je sjajnu ideju. Želeo je da snimi Presto, kratki animirani film u kom bi mađioničara napustila njegova glavna zvezda – zec iz šešira. Iako bi ubrzo pronašao zamenu, problemi bi nastali kada se ispostavi da novi dugouhi saradnik ima strah od scenskog nastupa. Međutim, pokazalo da ta Sweetlandova ideja i nije tako sjajna. Presto je trajao duže nego što bi trebalo, a budžet je uveliko premašio zacrtanu sumu.

Sateran u ćošak, Sweetland je potpuno prepravio scenario, obišao nekoliko operskih sala da bi kreirao pozornicu koja mu je potrebna i izbegao skupu animaciju 2500 ljudi u publici tako što ih je prikazao s leđa. Kada je 2008. godine predstavio film u novom ruhu, rezultati su bili toliko magični da više nikoga nije bilo briga za provobitne, neostvarene zamisli. Štaviše, mađioničar Presto i gladni, jogunasti zeka nominovani su za nagrade Annie i Oskar.

Najbolji filmovi 2015. Podsetnik: Najbolji filmovi u prvoj polovini 2015. Malci_SBgr1 Filmska recenzija: „Malci“ MagicMike2_SBgr5 Čening Tejtum kao „Čarobni Mike XXL“ u bioskopima Suicide Squad Svi negativci na jednom mestu – pogledajte trejler filma „Suicide Squad“ ·