Pokisli nameštaj
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Starinski sivo-beli nameštaj sa ogrebotinama, oštećenim ivicama i izbledelom bojom koja se mestimično ljušti veoma je popularan, a tehnika koja se primenjuje da bi se dobio ovakav, fake starinski izgled nazvana je distressed.

U prevodu to znači ojaditi nameštaj, dati mu dozu patine i tužan izgled, star i pohaban. Ovakav nameštaj deluje kao da je pokisao, jednostavan je, upotrebljiv i nepretenciozan, ima umetničku notu i izgleda kao da je korišćen decenijama.

Takođe možemo ga nazvati i rustičnim nameštajem – podseća na komade iz seoskih kuća na Mediteranu i u Francuskoj, Italiji…Postoji mnogo raznih proizvođača i ljubitelja ovog nameštaja, a puno je i saveta kako da sami kreirate retro nameštaj. Tehnika je detaljno razrađena, nije komplikovana i lako je primenjiva i u kućnoj radinosti. Rezultat je potpuno nov izgled  uobičajenih komada jednostavnog dizajna – stolova, stolica, komoda, ormana, vitrina…

Kod distressed tehnike suština je u korišćenju dva različita tanka sloja boje prilikom farbanja i mestimičnom uklanjaju farbe tako da se ispod nje nazire osnovni materijal – drvo, staklo, metal, kamen, beton, gips…  Ako običan drveni sto jednostavnog dizajna želite da ’ojadite’ ovom tehnikom. potrebno je najpre da išmirglate površinu stola tako da ona postane neravna. Zatim nanesite tamniju nijansu u veoma tankom sloju, kao prvi sloj tokom farbanja. Nakon sušenja od 24 časa nanesite još jedan sloj boje, ovoga puta retke, pomešane sa vodom. Dok je boja još vlažna obrišite, mestimično, delove farbe sa površine papirnim ubrusima tako da sve deluje neravnomerno ofarbano. Nakon ponovnog jednodnevnog sušenja, u završnoj obradi išmirglajte ivice i uglove stola finom šmirglom. Tako će proviriti tamniji sloj prve boje, a sto će izgledati kao da je izgreban.

Postoje i mnoge finese i poigravanja – ivice vrata na smeđoj vitrini mogu da se oboje tako da izgledaju kao da su korodirale, a nameštaj koji se boji tamnijim bojama takođe može da se išmirgla tako da se vidi ’oštećenje’- donji sloj drugačije boje. Boje koje se koriste uvek su u prirodnim paletama – mat beloj, bledo plavoj, bledo sivoj i sivo- zelenkastoj kao i u prirodnim (tamnijim) bojama drveta.

Nameštaj dobijen ovom tehnikom često se spaja sa modernim nameštajem u enterijeru. Uz samo jedan komad nameštaja, koji deluje kao da ste ga nasledili, prostor može da dobije novu emotivnu dimenziju, dozu romantike i topline. Na jednostavan krevet u spavaćoj sobi može da se nasloni retro orman, a efektan detalj u modernoj kuhinji može da bude starinski kredenac. „Ofucani“ sto i stolice mogu dobro da izgledaju u modernoj trpezariji kao i starinska komoda  pored staze jarkih boja, u ulaznom hodniku u stanu. Puno je ideja  kako da primenite zanimljivu tehniku „razaranja“ nameštaja i originalno osmislite prostor dajući mu retro notu.

Mesto za sedenje umesto kade 10 zanimljivih načina da ponovo upotrebite stare stvari "Naopaka kuća" Izvrnuta kuća u Rusiji Facebook 12 najzanimljivih kancelarija na svetu Zabavne police za knjige Vaše knjige zaslužuju zabavne police