Sorentino
U VAZDUHU · nagradne igre

Nedavno je objavljen na srpskom jeziku prevod romana „Svi su u pravu“ italijanskog reditelja Paola Sorentina, poznatog po filmu „Velika lepota“ koji je nagrađen Oskarom 2014. godine u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Glavni junak romana Toni Pagoda, pevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog preterivanja: veliki potrošač svega, od droge i ženâ, do prijateljstva i nežnosti. Ovaj nesvakidašnji roman toka svesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od pre pola veka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspešnim, a druge – potpunim gubitnicima.

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom, i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dve decenije vratiti u Italiju.

City Magazine i izdavačka kuća Booka poklanjaju jednom čitaocu knjigu Paola Sorentina. Da biste ušli u konkurenciju za ovu lepu nagradu, potrebno je da napišete u komentarima na ovu vest na našoj FB stranici koji vam je omiljeni italijanski film.

Sladoled Sladoled u svako doba – delimo pet paketa omiljene poslastice Dani igre Revija filma „Dani igre“ u Jugoslovenskoj kinoteci – delimo karte Knjigodarivanje Božićno knjigodarivanje: Nek Nova godina počne s knjigama Ultra Nova godina Vodimo vas na novogodišnju predstavu “Ultra Nova Godina” ·