cover
PULS GRADA · sport&rekreacija

Una Senić vam, odgovarajući na moja pitanja, otkriva sve o ovom specifičnom studiju, spoju plesa oko šipke i fitnesa, njegovim principima, nivoima i stilovima. Kao i o tome šta je S-Faktor, KPP i da li muškarci takođe mogu zaplesati pole dance.

Zaboravite predrasude, proširite vidike, učinite nešto za sebe, te tako pravac na besplatan Intro čas!

Kada je osnovan studio, i otkuda je uopšte potekla ideja i potreba za bavljenjem pole dance fitnessom?

Pole Dance Fitness Beograd je prvi pole dance studio u Srbiji. Osnovala ga je 2011. godine Mirta Stojković, jedna od nas tri, današnje suvlasnice. Tu smo još Sajana Bjelobrk i ja. Što se mene tiče, snimajući spot sa Idom Prester za Lollobrigidu u Zagrebu, upoznala sam dve voditeljke emisije “Po ure torture”, koje su mi pričale o svim divnim trenucima i iskustvima koje im je doneo pole dance. Poželela sam da se i ja oprobam u ovoj snažnoj i senzualnoj veštini, pa sam po povratku u Beograd pozvala Mirtu, sa kojom sam se kasnije i uortačila.

Objasni ovaj spoj pole dancea i fitnessa; kako se on manifestuje?

Pole dance fitness je toliko savršen zato što u toku jednog treninga vežbate i pilates, jogu, balet, akrobatiku, gimnastiku… Ples je kruna svega što radimo. On predstavlja spoj svih navedenih načina vežbanja.

Ljudi često izjednačavaju pole dance sa striptizom; u čemu je zapravo razlika?

Sve se ređe susrećemo sa ovim predrasudama. Čini se da su ljudi, gledajući razne emisije, talent šou programe, YouTube snimke i slično, prihvatili pole dance kao jednu zahtevnu veštinu, najverovatnije budući olimpijski sport, savršenu rekreaciju za žene.

Da li postoje različiti pravci/ stilovi u pole dancu? Ako da, navedi one koji se po tvom mišljenju najviše izdvajaju.

Postoje različiti stilovi pole dance-a. Pole dance koji mi negujemo i razvijamo u našem Pole Dance Fitness studiju je S-Pole ili S-Faktor. Začetnica ovog stila je američka glumica Sheilla Kelly, koja je glumila u filmu Dancing at the Blue Iguana i pripremala Demi Moore za film Striptease. Ona se oduševila šipkom i senzualnošću koja izbija iz žene kad pleše oko šipke, pa je odlučila da okupi tim stručnjaka iz sfere joge, pilatesa i baleta, i napravila je ovaj jedinstven program koji budi seksualnost, senzualnost i sve one divne ženske vrline koje su zaboravljene ili potisnute duboko u nama brzim načinom zivota. S-Faktor se tako zove upravo zbog ovih osobina, ali i zbog oblika slova S, koje predstavlja obline ženskog tela u pokretu. Tako se i krećemo: S-hodom, S-dizanjem… Pored S-Pola, postoje još i Exotic Pole, Sportski Pole.

Šta je generalno prednost ovakvog vida rekreacije?

Prednost je vraćanje samopouzdanja, usporavanje, kako bi se kroz sistem sporih i ženstvenih vežbi uz ponavljanja jačao abdomenalni deo tela, ali i ostali delovi tela koji su neophodni kako bi se napredovalo na šipci i savladavali sve teži i zahtevniji elementi, otvaranje i masaža karlice, razgibavanje, jačanje i izduživanje mišića koji vremenom postaju vretenasti, a žene izlaze iz svoje zone komfora, oslobađaju se stresa i postaju međusobna podrška.

Koji je po tvom mišljenju idealan outfit za ovu vrstu treninga?

Bitno je da oprema za trening bude prijatna i udobna. Na nižim nivoima je preporuka da se vežba u helankama i majici, a prelaskom na više nivoe, potrebno je nositi šorts i kraće majice sa golim stomakom kako bi što veća površina kože prijanjala uz šipku.

Navedi ukratko koji se sve programi i nivoi nude u okviru vašeg studija.

Osnovna obuka u našem studiju sačinjena je od osam nivoa; svaki nivo traje dva meseca, nakon čega devojke prelaze na sledeći podnivo koji je takođe organizovan u osam nivoa, opet svaki po dva meseca, posle čega se prelazi na Master nivo.

Izdvaja se KPP iliti „Ko preživi pričaće“ kondicioni trening. Da li je tako strašno kao što zvuči?

Strašno je! I žene ga obožavaju. KPP je cirkularni trening snage i izdržljivosti na parteru ali i na šipci. Radi se dosta trbušnjaka, izdržaja, čučnjeva, zgrčki, i jača se telo kako bi se što bolje napredovalo na šipci.

Dame se ne pitaju za godine, ali nas ipak zanima koliko godina ima najmlađi, a koliko najstariji član vašeg studija?

Naš studio ima preko sto aktivnih članica, žena uzrasta od 18 do 55 godina.

Ako neki muškarac poželi da trenira, kakav će odgovor dobiti?

Možete kod Une na individualni!

Autobus 1Rebel UK Kad autobus postane fitnes studio Asovi Zoran Kesić, Državni posao i fudbalski asovi pozivaju na utakmicu života 24. maja Joga portal Joga Portal: Sve informacije za ljubitelje joge na jednom mestu Dani sporta ESTIEM Dani Sporta 2016 – „Budi spreman, okupi ekipu i #IzadjiNaTeren!“