Čudni ljubimci
U VAZDUHU · trend

Nekada su neobične životinje mogli da priušte samo bogataši koji su ih koristili za potvrdu zavidnog statusa u društvu. Danas su one svakodnevna pojava. U domovima miliona ljudi mogu se naći činčile, tarantule, zmije… Nažalost, mnogi nepromišljeni vlasnici brzo izgustiraju dojučerašnje ljubimce.

Životinje sa liste koja sledi i dalje su retke ili neobične, ali to ne umanjuje neodgovornost vlasnika. Prodaja patuljastih prasadi, na primer, naglo je skočila kada se saznalo da ih ima veliki broj zvezda iz šoubiznisa, što je dovelo do poražavajućih rezultata – samo 2009. godine oko 300 000 ovih ljubimaca postalo je nepoželjno i poslato u azile.

TIBETSKI MASTIF

Dopadaju vam se psi impozantne pojave? Šta kažete na tibetskog mastifa, koji može biti težak 72 kilograma? Iako je 1993. godine bio glavna zvezda horor filma Man’s Best Friend, tibetski mastif je veoma privržen pas čuvar. Njegovo krzno može biti različitih boja, a nema odbojan miris kakav ima dlaka drugih krupnih pasa.

MAČKA VUKODLAK

Zahvaljujući mutaciji gena mačka vukodlak ili lykoi (od grčke reči za vuka) zadržava samo dužu dlaku, a oko očiju, njuške i po nogama često je nema uopšte. Ova rasa nastala je pre samo nekoliko godina i njeni odgajivači tek treba da provere da li će favorizovanje gena, koji dovode do upečatljivog izgleda, imati negativne posledice po zdravlje odgajenih jedinki. Za sada, mačke vukodlaci odlično napreduju.

PATULJASTO PRASE

Simpatična patuljasta verzija svinje nastala je u drugoj polovini dvadesetog veka da bi se na njoj vršila medicinska istraživanja, ali je prihvaćena i kao kućni ljubimac. Danas postoje rase čiji odrasli primerci nisu duži od 50 cm i teži od 25 kilograma. Patuljaste svinje su veoma inteligentne, mogu se šetati na povodcu kao psi i izdresirati da obaveze u toaletu obavljaju napolju.

MAČKA VILENJAK

Ako patite od alergija, ova maca bez dlake je idealna za vas. Moraćete, doduše, da prihvatite da više liči na vilenjaka Dobija iz filma Harry Potter, nego na one pufnice koje obično predu u krilu. Mačke vilenjaci su nova i veoma retka rasa, što njihove vlasnike skupo košta – cena malog vilenjaka je 2000 dolara. Od drugih rasa bezdlakih mačaka vilenjak se najlakše razlikuje po zakrivljnim ušima.

VELIKI ANGORSKI ZEC 

Da nisu tako veliki mogli bi se pomešati sa šaljivim patofnama. Angorski zec je jedna od najstarijih rasa zečeva. Odgajen je u Turskoj zbog meke dlake koja se šiša nekoliko puta godišnje, a u osamnaestom veku bio je veoma popularan ljubimac francuske kraljevske porodice.

Muške modne frizure Moderne muške frizure za 2015. Minđuše u trendu Trend 2015: Rasparene minđuše Ženske frizure u 2015. Trend: Ženske frizure za 2015. Emotikon Emotikon srce – najkorišćenija reč u 2014. godini