pomerode-brazil-46_cover
U VAZDUHU · svet

Na severoistoku brazilske države Santa Katarina nalazi se gradić Pemerode, tako nazvan jer su njegovi osnivači Nemci iz Pomeranije, regiona na južnoj obali Baltičkog mora koji obuhvata delove teritorija Nemačke i Poljske. Ova svojevrsna oaza Nemačke usred Brazila postoji od 1961. godine i danas u njoj živi oko 25.000 stanovnika, od kojih bar 90 odsto priča nemački.

Južni deo Brazila je u periodu od 1848. i 1939. bio jedna od najpopularnijih destinacija nemačkih imigranata, od kojih je rekordan broj stigao neposredno posle Prvog svetskog rata. Kao rezultat toga, u državi Santa Katarina 50% svih imigranata su bili Nemci i Austrijanci.

Ovo nije samo uticalo na demografsku sliku Brazila, već i na kulturu zemlje. Nemački uticaj se posebno primećuje u arhitekturi. Građevine u tradicionalnom fahverk stilu sa prepoznatljivim drvenim okvirima i otkrivenim ciglama nas podsećaju na ruralne delove Nemačke sa početka 20. veka. Danas u njima stanuju Brazilci, a umesto tipičnog planinskog lokaliteta, nalaze se u suptropskom regionu zemlje.

Nemačka vlada je u poslednje vreme prepoznala kulturni značaj ovog mesta, što je rezultiralo pravim turističkim bumom. Pomerode je danas na mapi velikog broja svetskih putnika, a posebno je interesantan za fotografe, koji ne propuštaju priliku da naprave kolekcije slika posvećene baš ovom mestu.

Zanimljivo je da je tradicija kada je reč o hrani, odeći i plesu takva da bismo pre mogli da kažemo da je bliža bavarskoj kulturi južne Nemačke nego običajima severnih delova zemlje iz kojih je došla većina imigranata pre više od 150 godina.

U većem delu 20. veka brazilske vlasti su insistirale da se Nemci asimiluju, a u nekim trenucima je njihov jezik bio i aktivno suzbijan i zabranjivan. U poslednje vreme su postali znatno tolerantniji prema njihovoj kulturi, pa danas pomažu očuvanje kuća u nemačkom arhitektonskom stilu i čak ohrabruju građenje novih.

Ako ste u blizini, nemojte propustiti priliku da posetite ovo živopisno mesto. Verujemo da ćete istinski uživati u ovom deliću Nemačke usred Brazila.

VividSydney2017-LightingOfTheSails-AudioCreatures-01_cover Svetlosne instalacije u Sidneju pagecover Napuštena mesta koja nas očaravaju svojom lepotom oliver-curtis-volte-face-92_cover Da li znate gde se oni nalaze? worlds-most-amazing-fountains-28-5931093905669__880_cover Najneverovatnije fontane na svetu · · ·