pagecover
KULTURA · muzika

Opšte je poznata činjenica da su neka jela ili namirnice inspirisale remek-dela svetske književnosti, ali slična je situacija kada je reč o popularnoj muzici.

Ilustracija: Ksenija Pantelić

Svesni smo da je hrana više od pogonskog goriva za naš organizam, ona ukazuje na naše poreklo, vaspitanje koje smo dobili u porodici i često, vrlo precizno, klasnu pripadnost. Ali najzanimljivija, to jest „najsočnija“ dimenzija hrane, a da ne skliznemo u banalnost, jeste hedonistička – trenutak kada dobar zalogaj predstavlja portal u svet uživanja, stanje u kome se vreme zamrzava ili pokreće lavinu sećanja na doživljaje iz prošlosti.

Slušanje muzike je možda najbliže tom iskustvu – kada na radiju ili, što je sada češće, na jutjubu krene nekada draga i važna pesma, preplavi nas sreća i percepcija realnosti se odmah promeni. Uživanje i u hrani i muzici je prolazno i potpuno instinktivno. Opšte je poznata činjenica da su neka jela ili namirnice inspirisale remek-dela svetske književnosti, ali slična je situacija kada je popularna muzika u pitanju.

Prethodnici rokenrola, džeza i bluza potekli su iz Nju Orleansa, grada čija bogata istorija i jedinstvena mešavina stanovništva (kolonista Francuza i Španaca, kasnije Afrikanaca koji su dovođeni u Ameriku i pretvarani u robove, kao i karipska zajednica) učinili su da ovo mesto bude prestonica dobre hrane na američkom kontinentu. Luj Armstrong je voleo da jede tipično kreolsko jelo pasulj s dimljenom kolenicom, serviran s pirinčem, a hrani je posvetio pesmu Struttin’ With Some Barbecue. Jedan od pionira ranog rokenrola Fats Domino poznat je po pesmi Blueberry Hill ali pamti se njegova izvedba pesme Jambalaya (On the Bayou) kantri autora Henka Vilijemsa o čuvenom njuorleanškom pilavu u koji se, pored pirinča, luka i piletine, stavljaju zelena paprika, celer, ljuta kobasica, sok od paradajza i bujon, pa se sve polako krčka u rerni.

Sjane pesme o hrani najčešće su pisali ili izvodili oni koji su znali šta znači biti gladan. Elvisova gojaznost i opsesija brzom i masnom hranom mogu se objasniti siromaštvom koje je obeležilo njegovo detinjstvo, ishranom u kojoj nije bilo puno mesa, a na trpezi bi se ponekad našla veverica ili slična životinja koje se danas uglavnom ne konzumiraju. Obožavao je da jede hamburgere i pomfrit, sendviče s puterom od kikirikija i slaninom, a sve je to zalivao ogromnim količinama milkšejka, ali snimio je pesmu Polk Salad Annie o devojci koja nema šta da jede sem salate koja se pravi od nekakvih trava koje rastu pored puta.

Ipak, nije svaka hrana spomenuta u pesmama namirnica – Lenon peva o igralištu koje se zvalo „Strawberry Fields“ u pesmi Strawberry Fields Forever, ali smo sigurni da je Savoy Truffle, koju je napisao Džordž Harison, pesma o različitim vrstama čokoladnih bombonica koje je navodno tamanio Erik Klepton. Imena jela, voća i slatkiša u pop muzici najčešće funkcionišu kao metafora za seks – kada slepi bluzer Blajnd Bob Fuler peva I Want Some of Your Pie ili kasnije Robert Plant iz grupe Led Zeppelin traži Custard Pie, oni ne očekuju da će dobiti po parče dezerta. Sve bluz pesme u kojima se spominju slatke rolnice (jelly rolls), žele i breskve spadaju u ovu kategoriju. Šećer se danas smatra najštetnijom namirnicom, ali šampionima raspusnog r’n’r života, članovima grupe Rolling Stones, to je bila šifra za seks sa tamnoputom devojkom (pesma Brown Sugar). Prince je snimio pesmu Cream, a i savremeniji izvođači koriste isprobane formule – na primer Beck u pesmi Peaches and Cream ili Kelis u singlu Milkshake.

Recepti iz rokenrol kuhinje

Čuvena britanska TV kuvarica Najdžela Loson je u svoj prvi kuvar uvrstila specijalitet nazvan Elvisov sendvič. Kralj rokenrola je za doručak voleo da jede sendvič koji se pravi na tost hlebu s puterom od kikirikija i kolutićima banane prženom na buteru.

Legendarni gitarista Stonesa Kit Ričards voli domaćinski zalogaj. U svojoj autobiografiji Život ponudio je recept za svoje omiljeno jelo – kobasice u sosu od luka s pireom. Ukus je jednostavan, kao i priprema. Kit prvo prži luk i slaninu, a zatim stavlja kobasice preko toga, obrće ih s vremena na vreme dok one ne puste moču. Ovako spremljene kobasice serviraju se preko pire krompira.

Imena iz frižidera

Možda mislite da je Bijelo dugme najgluplje ime za muzičku grupu, ali razmislite o ovim „hranljivim“ nazivima: Cream, Korn, Salt n Pepa, Red Hot Chili Peppers, Peaches, Cake, Meatloaf….. I ne, nismo zaboravili na Crvenu jabuku i Divlje jagode.

Bez hrane se ne može živeti, a mnogi tvrde da bi svet bi bio bljutav i mučan kada ne bi bilo muzike. Srećom pa ne moramo da pravimo tu vrstu izbora. U tom smislu, prijatno vam bilo i uživajte u ukusnom slušanju muzike.

marizacover Poklanjamo vam karte za koncert Marize Repetitor Repetitor objavio spot snimljen u Okružnom zatvoru u Beogradu Massimo Massimo Savić nastupa u Sava Centru pink-beautiful-trauma-channing-tatum-video-1511275923-cover Čening Tejtum je zvezda novog spota pevačice Pink · · · ·