Leto u gradu
U VAZDUHU · kolumna

Vratili ste se s mora u vrelinu grada, koji se otopio i liči na plastelin. Ili niste ni išli da okusite sol i sunce na peščanoj plaži, već ste ostavljali tragove đonove na asfaltu, putujući na bazen, do reke, ili u baštu kluba. To znači da upravo doživljavate fenomen leta u gradu. O tome su kod nas najbolje govorili reperi.

Ako nemate para da odete na more, možda ste primorani da radite na građevini, preko omladinske. Zidate kuću nekom tipu koji uživa na Kipru, imate nerešene ispite, nemate kinte, i jedino more za vas je more briga… O tome bacaju rime mladi reperi sa underground scene – Palimpsest i Ni ove godine neću ić’ na more.

Kada svi odu na more, neki koji ostanu u gradu raduju se tom periodu: lopovi mogu da kradu, vozači da parkiraju bez problema, penzioneri da se voze gradskim i uprkos teškoj sparini ne otvore prozore, a da ih mladi ne gledaju popreko, besprizorni da piške u parku bez strepnje, a reperi kao Edo Maajka da najzad snimaju u miru, i celu situaciju opišu u pesmi Svi su o’šli na more.

U svetu repa, letnji trip je obavezna tema: uživanje u vrelini, druženju, blejanju, duvanju, fjaki, lenčarenju, večernjim izlascima, mladim ljudima u klubu, s malo odeće i u potrazi za ljubavlju i zabavom. Psihoaktiv trip u pesmi Summerfunk sažeto kažu sve što treba da znate o letu u Beogradu: Leto, gori beton, sukob sa svetom rešim cvetom / Loše misli redom oduvaj torpedom, jer stiglo je leto, gole ribe i sve to.

Beogradsko more zvano Ada Ciganlija idealna je lokacija da se na nju smeste reperske letnje teme i motivi. I da se u tome, u skladu sa stilom, maksimalno pretera. Upravo to su uradili Prti Bee Gee, podržani Ajs Nigrutinom, u briljantnom, old school jezičkom i stilskom žongliranju pod naslovom Barabe na Adi. Matricu su uzeli od CJ Maca, a jedan komentator je primetio da Prti imaju više pregleda na YT od originalnog izvođača.

Sav hedonizam letnjeg zujanja po gradu Beogradu, uvijen u funky groove, uz samosvest o letnjim šemama reperskih tema, opisao je Lou Benny aka Bege Fank u Leto u gradu (Reci!). To je taj, najbolji refren. Idite na reku i pustite da roka.

Džentlmen Srećna domaćica: Sitniš Richard Wagner Pouke iz prošlosti: Pajac je oterao valkire Poslednja šansa Prozor u dvorište: Poslednja šansa Ana Vučković - Prvi putevi Žena na ivici nervnog sloma: Prvi putevi · ·