A030_C012_1123YE
KULTURA · film/TV

Svečana premijera filma „Pored mene” reditelja Stevana Filipovića zakazana je za 23. septembar u Sava Centru

Sva je prilika da će se Pored mene nadovezati na niz srpskih filmova koji su se domogli kakve-takve bioskopske i/ili festivalske distribucije tokom poslednjih dvanaest meseci (Varvari, Mali Budo, Travelator, Enklava, Ničije dete, Neposlušni, Tmina…). Slično viđenom u gotovo svim navedenim filmovima, Pored mene počiva na doživljaju sveta mlađih naraštaja. Naravno, žanrovske, idejne i ideološke, kao i stilske razlike unose uvek dobrodošao duh raznorodnosti u narečenu skupinu.

Ispovest Z generacije

Pored mene je treći film kojim Filipović istražuje sve tamnije kutove univerzuma srpske mladeži koja se batrga u zamci opšteg beznađa, potpunog gubitka svih mogućih kompasa i planetarne dekadencije. Filipović se ovog puta opredelio za omladinsku dramu gotovo potpuno smeštenu u srednjoškolski milje, a film problematizuje vršnjačko i drugo nasilje, isključivost i netrpeljivost, kao i breme koje nove tehnologije bacaju na pleća svih nas bez izuzetka.

– Osnovna ideja bila je da, uz koautorsku pomoć mladih glumaca, napravim generacijski film koji će s jedne strane biti autentična „ispovest” Z generacije, a s druge neka vrsta „prozora” nama starijima u njihove živote, svetove i probleme. Važno mi je bilo da oni osete čitavu stvar, da zaista učestvuju u kreiranju likova i priča, i mislim da smo u tome uspeli kroz probe, razgovore i radionice na kojima smo se bavili čitavom serijom tema i problema koji nisu uvek bili direktno povezani sa scenama i situacijama u filmu. Čini mi se da je od svega toga na kraju napravljen vrlo komunikativan, emotivan i zabavan film, i veoma mi je drago da je publika i kritika na festivalima u Puli (Zlatna arena za najbolji film u međunarodnom programu) i Sarajevu (Young Audience Award) to prepoznala – kaže Stevan Filipović.

Kako je nekima zasmetala ne preterano suptilna didaktičnost kao značajan aspekt Šišanja, Filipovića smo upitali kako se ovog puta izborio s opasnošću previše ogoljeno didaktičnog tona u stvaranju društvenoangažovanog pa još i omladinskog filma:

– Od didaktičkog tona smo se borili upravo uvođenjem puno perspektiva, pružanjem prilika svakom od glavnih junaka da ispriča svoju verziju priče, svoju istinu. Mislim da smo otvorili dosta tema, ali da smo zaista ostavili gledaocima da izvlače zaključke. Ovaj pristup je na velika vrata u mejnstrim današnjim klincima uvela Igre prestola, i mislim da je to prilično pozitivan iskorak.

Glumačka ekipa

A kako Pored mene ne beži od svoje suštine omladinskog filma za mlade, rešili smo da vam istom ovom prilikom skrenemo pažnju i na nekoliko mlađanih tumača značajnih uloga u ovom filmu.

Nikola Glišić, koga smo ranije imali prilike da gledamo upravo u Filipovićevom Šišanju i kratkometražnom filmu Sjene, kao prvu asocijaciju na Pored mene navodi sledeće:

– To je nešto živo, nešto što nosi energiju i omogućava neposrednu komunikaciju. Ako posmatram trenutak u kome ovo pišem, to je porodični pas Kika, a ako izuzmem taj trenutak, to je ono krucijalno – moja porodica i prijatelji; oni su uvek, kako kaže naslov filma, pored mene.

A Darka Ivića pozorišna publika mogla je da zapazi u nekolicini aktuelnih predstava (Gospođa ministarka (u Bošku Buhi), Fizičari, Ožalošćena porodica, Solunci govore…). On nam posebnost filma Pored mene pojašnjava ovako:

– Ovaj film je potreban Srbiji. Ne samo mladoj generaciji kojoj se obraćamo, već i starijima koji tu generaciju ne razumeju na pravi način. Mislim da se u domaćoj kinematografiji dugo nije pojavio ovako konkretan i autentičan film o jednoj generaciji, ali i celokupnom društvu.

Matea Milosavljević zasad može da se pohvali ulogama u serijama Pevaj, brate! i Urgentni centar, a do kraja oktobra će biti gotova njena diplomska predstava.

– Zanimljivo je što je sve krenulo od studentskog filma koji se posle razvio u dugometražni igrani film. Reditelj Stevan je obavljao razgovor sa svakim studentom ponaosob. Postavljao nam je pitanja u vezi s našim životom tokom srednje škole, i negde je po tome pisao likove koje smo kasnije zajedno razvijali i gradili (bili smo koautori).

I Gorica Regodić, koja u filmu tumači Isidoru, pojavljivala se u Urgentnom centru, a imala je manju epizodu u seriji Sinđelići. Trenutno radi na predstavi Disko svinje, a za ovaj broj City Magazina predočila nam je kako je tekao proces stvaranja njenog lika u filmu:

– Put nije bio jednostavan, ali je baš zbog toga meni bio izrazito zanimljiv. Mesecima smo radili na pripremi likova, prepravljanju prve ruke scenarija. Imali smo radionicu u Kamenici, gde smo bili zaključani u jednoj kući sedam dana baveći se improvizacijom određenih scena.

Keith Richards Pogledajte trejler za dokumentarac „Keith Richards: Under the Influence“ Filmovi koji su promašili predviđanje budućnosti Filmovi koji su pogrešno zamišljali budućnost Everest_SBgr2 Premijera filma „Everest“ u Cineplexxu Letnja avantura Filmska recenzija: „Letnja avantura: Nova generacija“ ·