migranti
KULTURA · fotografija

Američki predsednik Donald Tramp je migrante označio kao loše momke koji imaju loše namere. U stvarnosti, oni su uglavnom žene, deca i porodice koje beže iz očajnih situacija u svojim državama. Nova izložba „Refuge“ baca svetlo upravo na decu migrante koja će najviše izgubiti Trampovom politikom.

Delo vizuelne umetnice Claire Salvo koncipirano je prošle jeseni kao način da se depolitizuje razgovor oko izbegličkog preseljenja. Posebno je htela da ukaže na činjenicu da su više od polovine izbeglica deca, i da je mnogima od njih poslednjih godina jedini poznat život samo onaj u izbegličkim kampovima.

Umetnica naglašava da je cilj njenog projekta da odbaci političko i naglasi ljudsko. Deca nikada ne biraju da budu izbeglice, navodi Salvo. Deca nemaju pravo izbora, a izbeglištvo nije ničiji izbor. Lancaster, gde umetnica živi, poznat je kao „glavni grad miganata u Americi“. Prošle godine, u ovom gradu bilo je oko 400 izbeglica od kojih je polovina deca mlađa od 18 godina.

View this post on Instagram

Amot #3 • 7 • Ethiopia

A post shared by REFUGE (@refugeexhibit) on

Umetnica je provela poslednjih nekoliko meseci fotografišući, crtajući, i intervjuišući petnaestoro dece koja su sa svojim porodicama naselila Lancaster. Počekom maja će radoviti biti dati na aukciju, a sredstva će biti donirana porodicama. Deca migranti su uglavnom stizala sa odećom koju si imala na sebi i znajući samo maternji jezik.

Proces preseljenja je težak. Oni migranti koji su dobili dozvolu da se nasele u Sjedinjenim Američkim Državama prolaze kroz proveru od dve godine koja obuhvata različite bezbedonosne i medicinske provere, kao i kulturnu orijentaciju.

Pojedine izbegličke porodice žive sada u Americi i Salvo je radila intervjue sa njima. Trenutno je jezička barijera zaista veliki problem. Ipak, migrantske porodice se nadaju da će u Sjedinjenim Amrečkim Državama imati sasvim normalan i jednostavan život.

View this post on Instagram

Mohamed & Faduma #2

A post shared by REFUGE (@refugeexhibit) on

Malo je lakše deci, koja su već nakon mesec dana dolaska počela da idu u školu i da se prilagođavaju novom načinu života.

fotke SkyPixel 2016: Najbolje fotografije snimljene dronom večera Amerikanci, vreme je za večeru 1 www.04varvara.com Neodoljive fotografije mačića iz prošlog veka bajkal Sjajne fotografije zaleđenog Bajkala · ·