page-cover
KULTURA · art

Optičke iluzije se uvek na zabavan i fascinantan način poigravaju sa našom percepcijom. Ukrajinski slikar Oleg Šupljak to zna vrlo dobro budući da ih na svojim delima prikazuje tokom cele svoje karijere. On je, inače, školovan za arhitektu, i upravo na tim studijama je naučio tehniku istovremenog prikazivanja više stvari na jednoj slici.

Njega je toliko fascinirala ova tehnika da je odlučio da je iskoristi kada je u slobodno vreme slikao portrete velikana iz prošlosti. Oleg je, međutim, od tih portreta pravio i optičke iluzije tako što je lica izabranih ličnosti sastavljao od različitih elemenata, najčešće povezanih sa njihovim životom i delom. U zavisnosti od toga na kojoj ste udaljenosti od slike videćete različite stvari na njegovim slikama. Iz daljine se jasno ocrtavaju crte lica Džona Lenona, Leonarda da Vinčija, Ernesta Hemingveja i drugih velikana sa njegovih portreta, dok su izbliza jasnije druge scene koje je Oleg naslikao.

U našoj galeriji možete videti neke od njegovih najuspelijih portreta.

Isak NjutnOtvori galeriju
page-cover-gazirani-napici Popularni gazirani napici kao inspiracija za crtane junake bele-tetovaze Bele tetovaže su postale novi trend van-gogh-1 Zakoračite u slike Vinsenta van Goga na novoj izložbi u Parizu ABSTRACTA_Izlozba_Kuca kralja Petra I_ 26 mart Izložba „Realnim do nerealnog“ – Abstracta 26. marta · · · · ·