photo-1505475082603-e217c4a87795 (1)cover
U VAZDUHU · životinje

Već ste sigurno upoznati sa istraživanjima koja su došla do saznanja da staranje o čovekovom najboljem prijatelju smanjuje depresiju, poboljšava san i ohrabruje ljude da vežbaju. Poslednje od takvih istraživanja, međutim, tvrdi nešto mnogo više.

Otkriveno je, naime, da su oni koji imaju psa dugovečniji od ostalih ljudi!

Istraživači sa Upsala univerziteta u Švedskoj su analizirali zdravstvene kartone 3,4 miliona svojih sunarodnika. Uobičajeno je da u ovim dokumentima mogu da se pronađu i informacije o bračnom statusu stanovništva, ali i da li imaju kućne ljubimce.

Tokom 12 godina motreno je na promene u zdravstvenom stanju učesnika eksperimenta i na iznenađenje mnogih, otkriveno je da oni koji žive sa psima imaju značajno manje šanse da umru zbog kardiovaskularnih bolesti ili nekih drugih uzroka.

Studija je obuhvatila osobe između 40 i 80 godina. Njihova prosečna starost je iznosila 57 godina. I mada je uočen efekat u nekim slučajevima zaista značajan (kod samaca je rizik prerane smrti manji za čak 33%), autori istraživanja upozoravaju da korelacija ne mora da znači i kauzalnost. Ako fizički aktivniji ljudi žive duže, mi ne možemo da znamo da li su oni aktivni jer imaju kućnog ljubimca ili imaju kućnog ljubimca jer vole da budu aktivni.

Jednu stvar, međutim, možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ljubimci vam definitivno neće skratiti život!

pagecover Sa ovakvim saputnicima je uvek zabavno u avionu divlje životinje I divlje životinje umeju da nas nasmeju pagecover1 Arhitekte su napravile neverovatne domove za mačke pagecover Ove mačke su majstori borilačkih veština · ·