plakat_horizontalni
PULS GRADA · aktuelno

U Galeriji Nauke i tehnike SANU, u ulici Đure Jakšića 2 u Beogradu otvorena je izložba o malim svemirskim telima – asteroidima. Izložba je edukativnog i informativnog karaktera i ima za cilj da širu javnost upozna sa ovim malim nebeskim objektima, koji imaju izuzetan značaj za nauku, i razvoj života na Zemlji, a o čemu se nedovoljno zna.

Pored opštih informacija, posetioci će moći da se upoznaju sa onim asteroidima (tj. malim planetama) koji nose srpska imena (Beograd, Tesla, Pupin, Zvezdara…) kao i sa okolnostima u kojima su otkrivene.

Deo izložbe bavi se naučnom zaostavštinom Astronomske opservatorije u Beogradu sa koje je otkriveno 38 malih planeta. U eri svemirskih letelica, deo izložbe posvećen je i ovoj temi – dvema letelicama koje su se uputile na obližnje asteroide sa ciljem da donesu uzorak tla nazad na Zemlju.

Posebna pažnja je posvećena padovima ovih nebeskih tela na Zemlju, i ulozi koju su imali u oblikovanju života na njoj. Kolekcija meteorita Pirodnjačkog muzeja u Beogradu nalazi se na izložbi. Ko nije imao priliku da dodirne meteorit, imaće je na izložbi. Ko nije imao priliku da sagleda posledice udara asteroida na Zemlju, imaće je na izložbi Asteroidi, mali kameni svetovi.

Autor izložbe je Nataša Todorović, naučni saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Izložba je interaktivna, bogata foto i video materijalom rađenim za potrebe izložbe i namenjena je svim uzrastima. Ulaz je besplatan, a izložba traje do 9. februara.

Winter fest NS Winter Fest: Zimski festival na gradskom trgu u Novom Sadu naslovna Beogradska zima u decembru i januaru Turnir NBA 2k19 Turnir NBA 2k19 u Dunk Shop-u Šarmiraj Novu godinu Šarmiraj Novu godinu i osvoji vrednu nagradu · · · ·