Martin Due
KULTURA · art

U ponedeljak 1. avgusta u 19 časova biće otvorena izložba „Norveška duboka štampa“. Izložbu će otvoriti njegova ekselencija Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji. Na izložbi će se posetiocima predstaviti 12 autora, članova Udruženja norveških grafičara, u izboru umetnika i kustosa Martina Due. Ovo udruženje osnovao je Edvard Munk u Oslu 1919. godine, a deo je organizacije Norveških vizuelnih umetnika.

Izbor radova reflektuje deo savremene prakse norveških grafičara u različitim tehnikama duboke štampe koje se koriste u ovoj oblasti danas. Duboka štampa danas prolazi kroz veliku i ubrzanu promenu u svetlu digitalnih tehnika i novih materijala i mogućnosti, kao što su foto-polimer i netoksično štampanje, što je vidljivo i u radovima ovih autora koji koriste stare i nove tehnologije.

To je polje grafike u razvoju u kome se tradicionalne i savremene tehnike kombinuju i ravnopravno su zastupljene. Duboka štampa je i dalje najčešći proces gde je odnos između grafičara i samog otiska veoma blizak tokom cele produkcije i procesa štampanja. Otisak sa matrice se najčešće ručno štampana pa samo majstorstvo ovog čina definiše osobeni izraz svake grafike. Martin Due, kao kustos izložbe nastojao je da u izbor radova uvrsti umetnike različitih generacija, pokazujući raznovrsne kreativne mogućnosti ovih autora kao i velike tematske i jezičke varijacije koje se kreću od figuracije ka asocijativnoj apstrakcji.

gr Prepravljeni grafiti postali su umetnička dela Vesna Perunović -Moving Monument cover Projekat “Politika kretanja” i izložba umetnika iz Bugarske u galeriji Remont tet Jednostavne i efektne tetovaže cover Izložba „Transfiguracije“ u Galeriji ’73 · ·