14
PULS GRADA · aktuelno

Kada dani postanu kraći i hladniji, praznici se bliže, a Nemačka se pretvara u zemlju svetlucavih vašara. Predlažemo vam da posetite neke od mnogobrojnih božićnih vašara, da se prošetate slikovitim trgovima i nadahnete očaravajućim ambijentima.

Praznici se u Nemačkoj, pre svega, vezuju za stare i tradicionalne običaje. Neguju se porodična okupljanja uz bogatu trpezu, vino i pivo. Božić je na tronu najvažnijih praznika u Nemačkoj, a svetla božićnog vašara u ovoj zemlji prvi put su se pojavila u 15. veku i od tada se ne gase.  Veliki broj štandova sa umetničkim i zanatskim prozivodima, kuvano vino, kobasice, tradicionalni kolači i karamelizovani bademi, lešnici, okićene jelke i božićne pesme, ispunjavaju trgove širom Nemačke. Svake godine od sredine novembra do Božića, 25. decembra slavlje traje, svečanosti se nižu jedna za drugom, a sve u cilju okupljanja porodice i dragih ljudi oko zajedničke trpeze.

Coburg_Weihnachtsmarkt_Tourismus_Congress_Service_Coburg_Copy

U božićne vašare ubrajaju se „Kristkindlmarkt“ u Nirnbergu i „Štricelmarkt“ u Drezdenu. Štricelmarket je ujedno i najstariji vašar u Nemačkoj. Dobio je naziv po tradicionalnom kolaču štricel koji se pravi sa makom, a prvi put je zamirisao 1434. godine. Sa druge strane, najpoznatiji božićni vašar se održava na starom trgu u Nirnbergu. Svake godine ovaj vašar lično otvori Christkindl isusoliki anđelak koga reprezentuje najbrilijantnije dete grada. Pored raznih ukrasa i svetlucavih jelki vašari mame kuvanim vinom i božićnim specijalitetima, kao što je christollen, kolač koji se vekovima proizvodi samo u Drezdenu. Ninberg krije poznati delikates, neodoljivi medenjak Nirnberg lebuken, a majstori sa severa Nemačke će vam pokloniti ručno rađene poslastice od marcipana.

Rothenburg_o._d._T._Reiterlesmarkt_Rothenburg_Tourismus_Service_Willi_Pfitzinger

Legende kaže da su prvu jelku u Nemačkoj okitili pekari iz Frajburga davne 1419. godine. Ne znamo da li je ovo istina, ali možemo da potvrdimo da se tradicija kićenja jelki iz Nemačke proširila svetom. Teško je opisati bajkovitu atmosferu tokom praznika u nemačkim gradovima, jer svaki ima svoju posebnost. Ukoliko želite da se osećate kao u crtanom filmu, u kome su kućice od čokolade, gde božićne lampice sijaju još od 15. veka i da na malim, ušuškanim i osvetljenim trgovima uživate u očaravajućem ambijentu, ovog decembra ćete se odlučiti za posetu baš jednom od mesta koje smo pomenuli!

Ako biste rado otputovali za Nemačku u vreme novogodišnjih praznika, posetite ovaj sajt!

Praznični ukrasi Ove će vam sitnice biti neophodne u decembru Regionalna dečija filharmonija Svratite na nastup Regionalne dečje filharmonije Dijamant i Ljubav Projekat “Mladi poslastičar“ počinje u stručnim školama u Srbiji Miloš Stefanović, Nikola Sarić i Boško Prinčevac najbolje plasirani barmeni OLD FASHION CLUB MASTERS: Nikola Šarić odlazi na usavršavanje · · ·