Bečke čololade (foto: Günter Grüner)
PULS GRADA · destinacija

U malim manufakturama u Beču ručno se izrađuju slatkiši koji mogu da se mere sa slatkišima velikih proizvođača čokolade u Francuskoj i Belgiji. „Cvetni slatkiši“ Mihaela Divalda, umetnika za praline, predstavljaju neobičan spoj čokolade i cvetova. U svojoj radionici u 6. Bečkom okrugu Divald eksperimentiše s divljim voćem, začinima, sušenim i konzerviranim cvetovima koje kombinuje sa čokoladom i marcipanom. Trudi se da koristi organske sastojke, ukoliko je to moguće. Posetioci u Divaldovoj radionici mogu da posmatraju poslastičare na delu, probaju njihove slatke kreacije i saznaju zanimljivosti o radu poslastičara.

U manufakturi Xocolat u Beču, u specijalnim radionicama ove poslastičarnice posetioci mogu sami da prave slatkiše i zatim ih probaju. U ovoj manufakturi u 9. Bečkom okrugu prave se rafinirane čokoladne kuglice i štapići sa ponekad vrlo neobičnim sastojcima, kao što je luk.

Manufaktura čokolade sa francuskim ambijentom nalazi se u srcu Beča, u okviru Našmarkta i nosi naziv Fruth. Poslastičar Eduard Frut uvek je prisutan u radnji, bilo u šarmantnom prodajnom prostoru ili u radionici gde se posvećuje izradi pralina, čokoladnih kuglica, kolača i ostalih slatkiša. Ko želi da proba ova umetnička dela na licu mesta, može to uraditi uz šolju kafe, tople čokolade ili čašu šampanjca.

2 Turistička organizacija Budve se predstavila na Sajmu u Beogradu bb Banksy je otvorio hotel sa najgorim pogledom na svetu Pogled na Gramvusu ostrvo Krit Čarobni Mediteran – od Istoka do Zapada 01_16_cover Budva: Jedinstveno mesto za odmor · · · · · ·