cover
PULS GRADA · gastro

U ulici Maršala Birjuzova, pod brojem 7, na jednom od izloga tamošnje poslastičarnice ispisano je: „Pred vama nemamo tajni“. Već se pročulo da se tu može popiti dobar espreso, uživati u izvrsnom italijanskom sladoledu i rafiniranim kolačima. Zaista je tako!

A na moja dodatna pitanja odgovorio je Veroljub Šobić, vlasnik Poslastičarnice.

Kako ste došli na ideju da otvorite Poslastičarnicu?

Prvu poslastičarnicu otvorili smo davne 1991. godine u Novom Sadu. Supruga i ja smo odlučili da otpočnemo nešto privatno, budući da mogućnost zaposlenja ni u to vreme nije bila naročito sjajna. Poslastičarnica je bila njena ideja.

Ko vodi Poslastičarnicu i šta ste po profesiji?

Sve je pod našom direktnom kontrolom. U ugostiteljstvu se zna: ako hoćete dobro da radite, morate uvek biti prisutni. Inače, ja sam lingvista, supruga je politikolog.

Zašto tako direktan naziv: Poslastičarnica?

Verovatno zvuči pretenciozno. Naša ideja bila je da otvorimo zaista pravu poslastičarnicu, u najboljem smislu te reči.

Ko je dizajnirao prostor i kakvu ste vizuelnu inteciju imali prilikom uređivanja enterijera?

Kolač, a naročito sladoled, sinonim je za dobro raspoloženje, za osmeh, za druženje. Veoma je važno i vizuelno ponuditi topao prostor. Tu su, zajedničkim snagama, scenograf Ana Milić i moja supruga Jasna uradile dobar posao. Prizvuk starih vremena potcrtava našu osnovu težnju: povratak pravom zanatu.

Šta izdvajate i posebno preporučujete od vaših kolača i sladoleda?

Što se tiče sladoleda, važno je naglasiti da ih pravimo sa mlekom koje dobijamo direktno sa seoskog gazdinstva; neki su proizvedeni po starim receptima i sadrže pasterizovana žumanca, a svi voćni sladoledi sadrže visok procenat voća. Izaberite ono što volite, mi garantujemo vrhunski kvalitet bilo kog sladoleda. Ako želite da probate nešto neobično, tu su sladoledi od suve šljive, drenjine, divlje trešnje, susama… Od kolača imamo u ponudi pravi tiramisu, a tu je i odličan čokoladni kolač.

Kakve kafe služite i koju kafu koristite?

Imamo mnogo vrsta kafe: od espresa i kapućina, preko ajs-kafe, do afogata… Kvalitet kafe Filikori Zekini koju služimo potvrdile su i mnogobrojne redovne mušterije Italijani koji se, kažu, uz naš espreso osećaju kao kod kuće.

Koji Vam je bio omiljeni slatkiš u detinjstvu?

Kao mali tamanio sam krempite.

Neka ljudi odluče da dođu kod vas zato što..?

Imamo sve: lepu atmosferu, prijatno osoblje, izvanredne proizvode. Dobro nam došli!

10928854_899706170081968_6952452895860380701_n Talimat Vračar – pravo mesto za ljubitelje dobrog roštilja Modna varjača kao Tejlor Svift Modna varjača: Šta voli da jede Tejlor Svift? Capture-mho7uyeqfxzomvxr2m4x67br5kr092a4svggbti5xk Božićni trg: Hotel Radisson Blu Old Mill organizuje feštu za Beograđane 10547363_680581518704547_582879343029424754_o Pizza Outlet – nova picerija koju ne smete zaobići ·