naslovna
KULTURA · film/TV

Kraj godine je sve bliži, sneg i led su okovali Srbiju, a u našim bioskopima trenutno igra nekoliko naslova zbog kojih vredi izaći iz tople sobe. Danas su u fokusu dva filma s aktuelnog repertoara, oba vredna vašeg vremena/novca i oba prvenstveno namenjena mlađoj publici. Mada, dobar film je dobar film: u njemu mogu da uživaju svi, bez obzira na uzrast.

Piše: Đorđe Bajić

Počinjemo s animiranim filmom Spajdermen: Novi svet (Spider-Man: Into the Spider-Verse), novim hitom iz Marvelove radionice, za sve od 7 do 107 godina. Stripovski asovi Sten Li i Stiv Ditko napustili su nas ove godine i iz života prešli u večnost, ali njihove kreacije još uvek žive, kako na papiru, tako i na velikom platnu. Novi Spajdermen je zaista odličan. Zapravo, usudiću se da kažem da je ovo najbolji film o Spajdermenu ikada. Zaista? Zaista. Animacija je prosto senzacionalna, krajnje originalna i sjajno se uklapa sa pričom. U pitanju je kombinacija prepoznatljive Sonijeve 3D animacije i tradicionalne tehnike rađene rukom, inspirisane crtežima Sare Pičeli, mlade italijanske ilustratorke koja je zajedno sa scenaristom Brajanom Majklom Brendisom 2011. godine stvorila lik Majlsa Moralesa, momka iz Bruklina koji uskače u kostim Pitera Parkera i postaje novi Spajdermen. Zapravo, Novi svet ilustruje ono što je odavno trebalo da bude jasno: zašto strip pretakati u igranu strukturu kada je animirani film prirodnije i bolje rešenje? Ono što u igranom filmu deluje smešno i preterano, u animiranom je baš kako treba, a to su tvorci Novog sveta odlično znali kada su odlučili da se upuste u ovaj projekat.

Glavni junak u Novom svetu je tamnoputi tinejdžer Majls Morales, a u filmu se (kao i u stripovima na kojima je zasnovan) ukrštaju paralelne stvarnosti, te se na jednom mestu zajedno nađe čak šest superheroja koje je ugriz pauka pretvorio u borce protiv nepravde. Zvuči šašavo (i jeste), ali je sjajno uklopljeno u scenario i podržano još boljom vizuelizacijom. Paralelne stvarnosti omogućavaju brojna iznenađenja, pa jedna od junakinja filma postaje i Gven Stejsi, lik čija je smrt u kanonskim Spajdermenovim avanturama sredinom sedamdesetih godina prošlog veka izazvala veliku pometnju među poklonicima ovog dugovečnosg strip serijala. Nova verzija Gven Stejsi, poznata i kao Pauk-Gven, vraća se u akciju, te uz Majlsa, sredovečnu verziju Pitera Parkera (sve sa stomačićem), Mračnog Spajdermena, Peni Parker i Pitera Porkera postaje deo udarne šestorke koja se bori protiv zlog Kingpina koji je spreman da uništi svet tokom pokušaja da u život vrati suprugu i sina. Ovaj uzbudljiv film je namenjen čitavoj porodici, i u bioskopima se prikazuje u izvornoj verziji (u kojoj glasove, između ostalih, pozajmljuju Džejk Džonson, Kris Pajn i Nikolas Kejdž), kao i sa srpskim nahom. Imajući u vidu problematičan prevod, preporučujem prvu verziju (osim ako sa sobom ne vodite dete koje ne može da čita titlove).

U bioskopima se prikazuje i film Smrtonosne mašine (Mortal Engines), koji slabo prolazi na američkom tržištu, što je šteta pošto se radi o sasvim solidnom ostvarenju. U talasu distopijskih filmova namenjenih omladini, ovo je jedan od najboljih. Nije na nivou drugog dela Igara gladi ili drugog i trećeg dela Lavirinta, ali svakako ima šta da ponudi. Kao prvo: dizajn filma je fenomenalan, što i ne čudi imajući u vidu da je Piter Džekson producirao film (i sa svojom ekipom radio na scenariju). Kao drugo: priča filma je zaokružena, nema besramnog klifhengera na kraju koji najavljuje nastavak. Postavka jeste sumanuta (nakon što je svet zadesila apokalipsa, ogromni pokretni London proždire manje gradove), ali i to je deo draži. Ima dosta opštih mesta viđenih u ovoj vrsti filmova, no dobro… Glavni junaci su simpatični (glume ih Hera Hilmar i Rober Šihan), a tu je i veličanstveni Hjugo Viving i provereni Džeksonov saradnik kao centralni negativac. Distribucija ženskih likova je fenomenalna, odavno nisam video tako dobar balans u visokobudžetnom filmu. Ima tu dosta toga da se voli, ali nastavka po svemu sudeći neće biti zbog nedovoljno dobrog odziva publike. Neka vas to ne odbije, pošto Smrtonosne mašine nude zaokruženu avanturu i uzbudljivo bioskopsko iskustvo. Film je, naravno, zasnovan na istoimenom romanu, a ovo delo Filipa Riva možete da pronađete i u srpskom prevodu.

Moja genijalna prijateljica HBO serija 10 najboljih stranih serija iz 2018. naslovna Koji filmovi će privući najmanje publike u 2019? meninblacki Kris Hemsvort i Tesa Tompson su novi ljudi u crnom roma-161212-003r 10 najboljih filmova iz 2018. · · ·