Škotske bolničarke
U VAZDUHU · urban flash

U saradnji Britanske ambasade i Pošta Srbije nastala je nova kolekcija poštanskih maraka na kojima se nalaze slike šest Škotlanđanki koje su radile kao bolničarke u Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Jedna od njih je kapetan Flora Sends, koja je stigla u Srbiju 1914. kao bolničarka, ali je ubrzo zamenila zavoje nošenjem puške, pošto se prijavila da služi u srpskoj vojsci. I posle završetka Prvog svetskog rata ostala je u Srbiji, gde je dobila najviša vojna odlikovanja za učešće u ratu.

Pet Škotlanđanski čiji likovi krase nove marke su:

Evelina Haverfild – Britanska sufražetkinja i humanitarna radnica. Upravljala je Škotskom ženskom bolnicom u Srbiji i osnovala jedno od prvih ratnih sirotišta.

Doktorka Elsi Inglis – Aktivistkinja za ženska prava i osnivačica Škotske ženske bolnice u Srbiji. Jedna od prvih žena koje su diplomirale na Univerzitetu u Edinburgu.

Doktorka Elizabet Ros – Jedna od prvih žena koje su diplomirale medicinu na Univerzitetu u Glazgovu. Stigla je u Srbiju kao volonterka u medicinskoj službi 1914, a tragično preminula tokom epidemije tifusa 1915. godine.

Doktorska Ketrin Mekfejl – Posvetila se humanitarnom radu u Srbiji tokom Prvog svetskog rata, a zatim je otvorila prvo odeljenje za pedijatriju u Beogradu 1921.

Doktorka Izabel Emzli Gelovej Haton – Priključila se Škotskoj ženskoj bolnici 1915, nakon što su je odbili u Kancelariji za ratne operacije u Londonu. Radila je kao doktorka u Francuskoj, Grčkoj i Srbiji sve do 1920.

Kada vam kažu da ste lepi Šta se dogodi kada nekome kažete da je baš lep/lepa cover Rok zvezde i njihovi automobili Pokloni za ljubitelje mačaka Savršeni pokloni za ljubitelje mačaka Nije svaki Deda Mraz kao onaj sa reklame Najružniji Deda Mrazovi na svetu