Frilenser
U VAZDUHU · trend

Srbija je u svetu visokorangirana po broju i kvalitetu rada frilensera. Ipak, kod nas mnogi ne znaju ni ko su „slobodnjaci“ ili imaju potpuno pogrešnu sliku o njima i takvom načinu angažmana. Šta podrazumeva frilens način života i koliko su slobodnjaci zaista vidljivi?

Frilenser, prevedeno slobodnjak ili jednostavno honorarac, kategorija je koja obuhvata mnogo modaliteta poslova i stručnih oblasti. Ono što je zajedničko jeste samostalan rad, gde klijent ne zapošljava na duže, već angažuje radnika na određeno vreme ili po projektu. Ovakav način poslovanja je sve zastupljeniji u zapadnim zemljama, a i Srbija prati taj trend.

Trenutno smo 12. zemlja u svetu i peta u Evropi po zaradama frilensera, s prosečnim radnim satom od čak 19,5 dolara. Najveći broj frilensera u Srbiji dolazi iz IT oblasti i kreativne industrije, ali lista je daleko duža. Bilo da su se za ovaj način rada odlučili usled nedostatka posla ili namernim izborom, srpski frilenseri su novinari, programeri, prevodioci, veb-dizajneri, umetnici, glumci, režiseri, muzičari, fotografi, grafički dizajneri, arhitekte i još mnogi, mnogi drugi.

Šta znači biti slobodnjak?

Frilenseri svoje usluge poslodavcu, odnosno klijentu, pružaju honorarno i sami su sebi gazde. Nisu vezani za neku firmu i svoj posao obavljaju van kancelarije, veoma često preko interneta. Najčešće nisu vezani za standardne radne sate (od devet do pet) već sami organizuju svoje radno vreme, dok je onome ko ih angažuje bitno da rezultate dobija u dogovorenom roku.

Raspostranjenost interneta i protok informacija omogućio je da mnoge firme broje radnike od kojih je tek nekolicina u istoj zemlji kao i sedšte firme ili njeni klijenti. Korak dalje je da sve više ljudi počinje da nudi svoje usluge kao pojedinci. To predstavlja posebnu pogodnost za kompanije koje imaju ogroman izbor profesionalaca koje mogu da unajme za određen posao. Za pojedince to znači širenje tržišta, a samim tim veću ponudu posla i uslova, odnosno mogućnost za viši kvalitet poslovanja.

Dela govore

U svetu je zabeležen porast frilensera i mnogi veruju da je upravo taj način angažmana budućnost poslovanja. Srbija prati ovaj trend, što silom prilika što slobodnim izborom. Nažalost, čini se da i dalje vlada većinski negativan stav. Frilenseri su često prikazani kao oni koji ne vole duge radne sate, radije bi da budu u krevetu do kasnog popodneva, imaju puno slobodnog vremena i da rade samo kad im se radi. Realnost je potpuno drugačija.

Biti slobodnjak znači biti plaćen po učinku, po isporučenom projektu, ili najjednostavnije rečeno: koliko para, toliko muzike. U vremenu kad tržište briše granice a konkurencija je sve veća, frilenseri su zaposleni s velikom produktivnošću, dok je hvatanje krivina (kod nas) povezano sa sigurnošću i udobnošću stalnog posla. Recept je vrlo jednostavan: frilenseri su sami svoje gazde, što znači da sami sebi obezbeđuju angažman i buduće klijente, a u takvoj atmosferi nema mesta nesavesnom radu.

Prednosti

Kao što samo ime ističe, prednost slobodnjaka je sloboda. Naravno, ona uvek ima i cenu. Mnogima zvuči savršeno biti sam svoj gazda. Sami birate za koga ćete da radite, koliko, kada, s kim i šta. Istina, sjajna stvar. Honorar se isplaćuje po rezultatima, i što se više radi veće su i isplate, dok zaludno čekanje isteka radnog vremena ne postoji. Ovakav način poslovanja uglavnom podrazumeva da dobijanje angažmana zavisi od stručnosti i kvaliteta rada. Frilenseri najčešće rade od kuće, ili sa kog god mesta im odgovara, što posebno pogoduje starijima, roditeljima s mladom decom i onima s drugačijim radnim navikama i potrebama.

… i mane

Samoorganizovanje ipak nije nimalo laka stvar i frilenser je sam odgovoran za svoj rad i učinak. Nemanje standardnog radnog vremena i gazde da kontroliše i snosi odgovornost podrazumeva veliku disciplinu i odlične organizacione sposobnosti, inače se njihov manjak prenosi na kvalitet rada, a tako i na dobijanje daljih angažmana i visinu honorara. Izlaženje u susret rokovima i rad po učinku lako može preći u duge radne sate, bez otkucaja 17 sati i rasterećenja do narednog jutra. Frilenseri sami biraju količinu klijenata i posla (ukoliko tržište omogućava), što takođe često rezultuje visokim brojem radnih sati i napornim radom.

Nesigurnost slobode

Jednokratno i ograničeno angažovanje znači da je izvestan broj frilensera stalno u potrazi za daljim angažmanima, dok je uplaćivanje socijalnog, penzijskog i radnih sati isključivo u njihovim rukama. Ali, budimo i realni. U Srbiji stalno zaposlenje veoma često nije jednako sigurnost, radni staž, socijalno i penzijsko… Kod frilens-angažmana isplata honorara je u većini slučajeva ipak realnost. Za razliku od radnika, slobodnjaci imaju potpunu kontrolu nad svojim finansijskom i poreskom situacijom. Koliko košta nezavisnost u Srbiji?

Promene na bolje

U Srbiji su prava i obaveze frilensera zakonski pokrivene, ali procedura je najblaže rečeno komplikovana i skupa. Zapravo su praktično nevidljivi i zakon ih prepoznaje tek u nekim odredbama. Jedan od problema slobodnjaka su velike poreske obaveze, pa se većina u realnosti zapravo vodi kao nezaposleni. Tako kod nas značajan broj frilensera nema šansi za dobijanje kredita niti za ostale pogodnosti koje imaju zvanično zaposleni, dok u Nemačkoj, primera radi, imaju pravo na naknadu za bolovanje do trideset dana i zakonom su prepoznati kao važan faktor u funkcionisanju društva.

Udruženje „Pravo da znam“ ističe da je biti samozaposlen verovatno jedna od najboljih poreskih strategija koje su danas dostupne u svetu, i da plaćanjem doprinosa za PIO pojedinci mogu obezbediti sebi određeni prihod za budućnost, kao i socijalno osiguranje. Stoga je bitno pokretanje teme statusa frilensera, informisanje i angažovanje većinski slabo informisanih slobodnjaka radi vidljivosti u društvu sagledavanja kao važan resurs, a zatim i podrške njihovih interesa i prava.

Iz ugla države

Frilenseri se uglavnom angažuju preko Ugovora o delu ili Ugovora o autorskom honoraru (na osnovu koga se i obračunava porez). Za svaki obavljen posao država nalaže plaćanje poreza ili se radi o poslovanju na crno i moguće je retroaktivno sprovođenje kazni. Ako se frilens-naknada ostvari od drugog fizičkog lica ili iz inostranstva, frilenser je dužan da sam sebi plati poreze. Ukoliko honorar dobija od pravnog lica ili preduzetnika, firma ima obavezu da odbija poreze i frilenseru uplati neto iznos. Biti sam svoj gazda znači biti dužan i krivično odgovoran za poznavanje svojih obaveza i prava. Frilenseri, informišite se!

Zajedno smo jači

Nekima više odgovara rad od kuće, dok drugima u radnoj atmosferi. Konačno, i kod nas frilensing to ni ne isključuje. Zastupljenost slobodnjaka na neki način ipak je prepoznata i u Srbiji i osnovano je nekolicina coworking prostora. Ideja coworking-a je okupljanje pojedinaca koji samostalno posluju u zajednički radni prostor. Prednosti su višestruke: od podrške sredine, preko motivišuće radne atmosfere do direktnog kontakta, konsultacija, saveta ili jednostavno razmene iskustva s drugim stručnjacima. Pa kome kako odgovora, živela sloboda izbora.

Beograd grafiti BUG 006 Street art: Magija grafita sb10069212cw-001.jpg Biti singl 790948.jpg Dan zaljubljenih dragana_paramentic_nasmej_se_pticica_08.jpg Snovi pretvoreni u stvarnost ·