Potcenjeni filmovi
KULTURA · film/TV

Ako vam se čini da se trenutno nalazimo u periodu godine kada ništa osim priče o velikim filmskim nagradama nije važno, imate odlično zapažanje. Svi brižljivo pripremaju teren za dodelu Oskara, ali mi ćemo se ovom prilikom baviti filmovima koji su odlični, ali manje reklamirani u ovoj 2015. tako da su za njih čuli tek pojedinci koji dosta čitaju filmske vesti i brižljivo proveravaju sajtove na kojima se može ući u trag i nečemu što nije blokbaster ili glumačka bravura koju očekuje zlatna statua narednog februara.

Previdele su ih i poznate i popularne top liste, i medijska pažnja se uglavnom preusmeravala sa njih na druge. U ovim sjajnim filmovima igraju i dobri glumci, i u pitanju su odlični scenariji, i režije, ali svejedno, tamo gde nema ulaganja u ozbiljan marketing i promociju, na današnjem surovom tržištu, nema ni rezultata.

1. The Voices

Crna komedija ili tako nekako. Jedan od najzabavnijih ovogodišnjih filmova prikazuje šarmantnog Ryana Reynoldsa kao serijskog ubicu koji uredno razgovara sa svojim kućnim ljubimcima. Mračna priča i neverovatan pristup istoj preporučuju ovaj film u svakom smislu.

2. Fort Tilden

Često se mnogo priča i piše o izazovima glume takozvanih antipatičnih junaka, ali u ovom filmu dve devojke, i glavne junakinje filmske priče – Harper (Bridey Elliot) i Allie (Clare McNulty), kao da igraju svačijeg poznanika iz urbanih društvenih krugova, bez dlake na jeziku. Dve mlade žene odrastaju u Bruklinu, a kako to izgleda i šta sve znači, pogledajte…

3. Dope

Jedan od ovogodišnjih indie bisera prikazuje film koji će voleti svi koji su, recimo voleli film Me and Earl and the Dying Girl s tom razlikom što se ovde priča o hip hop muzici i odrastanju tokom devedesetih. Duhovito i na momente dirljivo, uz sjajnu muziku koja sve to prati.

4. Z for Zachariah

Adaptacija romana u kojem igraju Margot Robbie, Chiwitel Ejiofor, i Chris Pine je priča o postapokalipsi u režiji Craiga Zobela (Compliance). Ljubavni trougao sa elementima kompleksnih emocija.

5. Blackhat

Premijera ovoga filma bila je u takozvanoj „mrtvoj foni“ kraj januara meseca, što nije bilo naročito pametno i strateški pogođeno, tako da ni dobri glumci ni snažan scenario nisu baš ništa mogli da pomognu. Mlaki talas interesovanja napravila je podeljena kritika, ali sve je to brzo i neprimetno prošlo.

6. Danny Collins

Otpor publike je obojio ovu komediju sa elementima drame, režisera Dana Fogelmana, tako da ni Al Pacino nije mogao mnogo da pomogne. A tu je i romantična Annette Bening i Christopher Plummer.

7. The Final Girls

Kad pročitate sažetak ovog filma ne znate da li je reč o nekom pokušaju da se snimi Scream ili The Purple Rose of Cairo. Tinejdžeri u kampu tokom osamdesetih, ima zabavnih skečeva, ali i nešto ozbiljnijih kulturoloških komentara, kakve ne bismo očekivali u ovakvoj vrsti filma.

8. The Keeping Room

Reditelj Daniel Barber radi spretno na polju vizuelnog vokabulara, igra se dugim kadrovima bez dijaloga, i u takvim sekvencama publika pronalazi pravu malu poeziju. Pripovedanje je elegantno i učinkovito, tako da bi ga valjalo pogledati.

Star Wars Filmska recenzija: Zvezdani ratovi – Buđenje sile Trči zeko trči Najkraći dan: Događaj koji slavi kratkometražni film American Psycho 10 najbrutalnijih scena iz poznatih filmova Star Trek Pogledajte trejler za „Star Trek Beyond“ · · ·