indonezija
U VAZDUHU · svet

Andrea Star Reese je američka fotografkinja koja je upoznala svet sa šokantnim fotografijama iz Indonezije, i to iz ustanova za mentalno obolele. Ona je putovala Indonezijom i dokumentovala život najugroženijih i najviše maltretiranih, a to su upravo korisnici ustanova za mentalno obolele.

U Indoneziji živi oko 250 miliona ljudi. Od toga oko 19 miliona pati od nekog obilka mentalnog poremećaja. Zbog decenija vladinog zanemarivanja i zbog toga što javnost nije dovoljno upoznata sa načinom na koji se tretiraju korisnici ustanova za mentalno obolele, ove ustanove su zapravo kolevka zanemarivanja i maltretiranja korisnika. U lancima i kavezima, izolovani od ostatka sveta, korisnicima je obezbeđen samo minimum hrane i vode. Malo njih ima svoj krevet, a i toaleti su retkost. Uz to, program za rehabilitaciju uopšte ne postoji.

Korisnici su zanemarivani od strane onih koji rade u institucijama, a fotografkinja Andrea Star Reese kaže da se lekari često ni ne trude da uspostave preciznu dijagnozu već samo kažu da je pacijent lud. Umesto da dobiju odgovarajuću terapiju i naiđu na ljubav i razumevanje, život u neljudskim uslovima samo pogoršava agoniju i njihovu bolest. Ali, teško da se to i može nazvati životom. To je kao nekakva čekaonica za smrt. Ne postoji terapija, lečenje, nega, životi korisnika su bezvredni, samo se čeka da umru. U galeriji pogledajte na kakav se to način tretiraju korisnici ustanova za mentalno obolele u Indoneziji.

On živi u kavezuOtvori galeriju
island Fascinantna priroda Islanda mapa Da li znate koji je drugi jezik u kom delu sveta? plemena U Amazoniji je otkriveno pleme koje živi u potpunoj izolaciji mapa Ikonografici turističkih atrakcija sveta ·