Dosije X
KULTURA · film/TV

Tokom devedesetih, serija „Dosije X“ je bila jedna od retkih svetlih tačaka u sivoj svakodnevnici. Danas je lako, uz brz internet sve je dostupno. Nekada, ako vam se gledala neka serija, bili ste upućeni na televizijske kanale i na njihovu dobru volju da otkupe (ili piratizuju) vašeg favorita.

Nakon kratkog (piratskog) emitovanja na TV Politici, „Dosije X“ je 1995. stigao na TV Pink u vreme kada je Robert Nemeček uređivao filmski i serijski program.

Epizode su prikazivane u kasnim večernjim terminima (oko 23, pa i kasnije) i to ne ritmom od jedne epizode nedeljno kao na drugim tržištima, već udarnički – po jedna epizoda svakog radnog dana. Dobro se sećam tog vremena.

Večeri kada bi se emitovala nova avantura Muldera i Scully za mene nije bilo žurki i izlazaka. Zapravo, tokom emitovanja prvih pet-šest sezona propustio sam premijerno prikazivanje samo jedne jedine epizode zbog čega me, verovali ili ne, još uvek grize savest.

Dosije X je donosio bekstvo od turobne stvarnosti koja nas je pritiskala tokom devedesetih, to svakako, priliku da se čovek na četrdeset i nešto minuta izmesti iz sive svakodnevnice i da zaviri u svet misterije i avanture. Foxa i Danu sam obožavao, a zavoleo sam (ili zavoleo da mrzim) i druge likove – Waltera Skinnera, Usamljene revolveraše, Maritu Covarrubias, Alexa Kryceka… Kako su sezone odmicale, kvalitet serije je varirao i opadao. U dekadentnoj fazi, od sedme sezone pa nadalje, serija se, praktično, dezintegrisala. Ipak, gledao sam je i dalje. Ne sa onim žarom kao ranije, ali sam ostao veran. Kako i ne bih? Dosije X je bio jedna od mojih prvih televizijskih ljubavi, a to se lako ne zaboravlja. Nakon devete sezone (2002) i više od 200 epizoda, usledio je drugi bioskopski film 2008. godine (prvi je prikazan još 1998, u pauzi između pete i šeste sezone), a onda dugo, dugo zatišje…

Najava da će serija biti obnovljena me je obradovala. O tome se već dugo spekulisalo, ali je tek 24. marta 2015. godine zvanično obelodanjeno da će biti snimljeno novih šest epizoda na kojima će raditi tvorac serije Chris Carter i u kojima će uloge ponoviti David Duchovny i Gillian Anderson. Sada, nako što je Fox emitovao sve nove epizode, jedno je jasno… Prerano smo se poradovali. Godine su učinile svoje. Pri tome ne mislim na fizički izgled glavnih glumaca (Duchovny i Andersonova jesu primetno stariji, što je i neizbežno, ali su još uvek vitalni i držeći), koliko u zamoru narativa.

Tužno je ali istinito – bilo bi bolje da nove epizode nisu radili stari scenaristi i reditelji. To se posebno odnosi na glavnog i odgovornog Cartera koji je napisao i režirao čak polovinu novih epizoda (tačnije: prvu, petu i šestu). Te tri epizode, koje se bave vanzemaljskom mitologijom, gotovo su negledljive. Dobro, prva još i nekako može da prođe (Moja borba), ali peta (Vavilon) i šesta (Moja borba II) su zaista užasne. Carter je ignorisao sve ono što je do sada stvorio i napravio krupan zaokret u priči koji deluje krajnje neozbiljno.

Nije mnogo pomoglo što su se u seriji pojavila poznata lica (pored Muldera, Scully i Skinnera, tu su i agentica Reyes i, sasvim neočekivano, famozni Pušač) i sveža krv (znatiželjni novinar Tad O’Malley i dva nova FBI agenta, podmlađene kopije voljenog tandema – skeptična Einstein i paranormalnom sklon Miller).

Srećom, druga, treća i četvrta epizoda su solidnije. Osnivačeva mutacija Jamesa Wonga je prizvala u sećanje dane stare slave i, bez obzira što nije imala zadovoljavajući kraj, podsetila na razloge zbog kojeg smo voleli Dosije X. Sreća čudodlaka je jedna od onih komično-bizarnih epizoda po kojima je Darin Moragan poznat – ova epizoda je podelila poklonike i kritičare; većina je bila oduševljena (među njima i ja), dok su drugi Čudodlaka doživeli kao potpunu budalaštinu.

Četvrta epizoda, Ponovo kući Glena Morgana, imala je uspone i padove, ali je, u zbiru, mogla da prođe. Bez obzira na neke dobre trenutke, nove epizode Dosijea X su krupno razočaranje. Poslednja epizoda (Moja borba II) ima otvoren kraj, što je jasan pokazatelj da je planirana (bar) još jedna sezona. Voljan sam da dam Dosijeu X još jednu šansu, ali samo pod uslovom da se naprave neke krupne promene i osveži kreativni tim koji stoji iza serije. Sve drugo bi bio samo još jedan pucanj u prazno.

Istina je još uvek tamo negde, samo je treba pronaći.

Otadžbina Vlažnost Domaći filmovi u bioskopima: „Vlažnost“ i „Otadžbina“ Nina Simone Pogledajte trejler za film o Nini Simone „Nina“ Pojavio se prvi pravi trejler za 6. sezonu "Game of Thrones" Pojavio se prvi pravi trejler za 6. sezonu „Game of Thrones“ Serije nove Kostimirane serije za one kojima će nedostajati „Downton Abbey“ · ·