tape-2599544_1280
KULTURA · muzika · U VAZDUHU · trend

Svedoci smo trenda da gramofoni i muzičke ploče dobijaju svoje mesto u srcima nekih novih generacija zahvaljujući novim izdanjima i verzijama. A sada nam još jedan zaboravljeni muzički format dolazi kao nostalgični podsetnik na prošlost.

Audio kasete su svojevremeno bile kulturni fenomen i najrasprostranjeniji način slušanja muzike. Za razliku od ploča, kvalitet zvuka nije bio ono što je ljude privlačilo, već zanimljiv oblik i sam postupak puštanja i premotavanja. Mnoge današnje generacije ne znaju kakve veze ima drvena olovka sa audio kasetom, ali uskoro bi mogli da saznaju.

Čini se da kasete nisu rekle sve što su imale i da su ponovo među nama. Sada više ne postoje samo one stare koje se prodaju iz nostalgičnih razloga, već su došla i potpuno nova i remasterizovana izdanja. Na Amazonu se tako mogu naći kasete bendova kao što su: Nirvana, Queen, Metallica, Led Zeppelin, U2 i drugi. I mnoge od njih uopšte nisu jeftine kada se uporede sa drugim muzičkim formatima.

Pitate se zašto uopšte izlaze nova izdanja? U Velikoj Britaniji je na primer, prošle godine prodato 22.000 audio kaseta, a u prvih šest meseci ove godine, rast u prodaji je bio čak 90% sa trendom da se nastavi. Ima i onih koji misle da je povratak kaseta došao kao način da umetnici sa elektronske scene dobiju posebna izdanja i stignu do publike širom sveta u fizičkom formatu umesto digitalnog. Da li će ovaj trend zaživeti i kod nas ostaje da vidimo, ali moglo bi da bude zanimljivo ukoliko se neka nova izdanja domaćih bendova pojave, umesto očekivanog vinila, baš u formi audio kasete.


obya_source Bajaga & Instruktori u Štark areni Kralj-cacka-2-Foto-Nemanja-Knezevic Kralj Čačka u Domu omladine Luz_Casal_SC Lus Kasal nastupa u Sava Centru collage Top lista najplaćenijih pevačica za 2018. godinu · · · · · ·