Medvedi
PULS GRADA · dizajn

Petu godinu zaredom, beogradski Medvedi na sebi svojstven način odaće počast dolasku proleća, a vi ste dobrodošli da im se u tome prdružite. I ne, nije reč o manifestaciji u Beogradskom zoološkom vrtu, niti je išta slično po sredi.

Reč je o još jednoj izložbi Medvedi-u čast proleća, koja će na jednom mestu okupiti preko 50 umetnika sa domaće i strane umetničke scene. Svi oni učestvovaće sa preko 40 svojih radova posvećenih upravo medvedima.

Zašto baš njima? Odgovor se krije u narodnom verovanju prema kojem su upravo medvedi pravi vesnici proleća. Naime, ukoliko se medved po izlasku iz pećine u kojoj je prespavao zimu, uplaši svoje senke i vrati nazad, zima će trajati još neko u vreme. U suprotnom, zimi je došao kraj. Upravo ovo verovanje i simbolika koju nosi sa sobom, inspirisala je Manju Lekić, Marka Ulića i Milicu Mrvić da 2011. godine pokrenu umetnički kolektiv nazvan Medvedi, ne bi li probudili i povezali mlade autore, omogućili im pristup već oformljenoj umetničkoj sceni, dopustili im da se kroz svoj rad iskažu i da taj isti rad predstave široj publici. Činjenica da je ova manifestacija slavi svoj peti rođendan daje nadu da je kulturno buđenje u Srbiji moguće. Zato, nemojte propustiti priliku da u subotu obiđete izložbu i uz čašicu medovače date svoj doprinos.

Najbolje od svega je što se medveđa priča tu ne završava, već vas pored izložbe čeka još dosta raznolikog sadržaja, čiji vas spisak čeka u nastavku. Dakle, mnogo razloga da zimu otpozdravite uz Medvede. Vidimo se! 

Propratni program manifestacije:

21.03
Otvaranje izložbe ,,Medvedi – u čast proleću!“
Žurka dostojna proslave prvog prolećnog dana
(20-24h) Galerija Štab

21.03.
Gradski klinč: Kišobran vs Navigatorz
(od ponoći) KC Grad

22.03.
Rođendanski matine + edukatvni propratni program o medvedu
(uskoro više informacija) galerija Štab

23.03.

Delikatesni medveđi ponedeljak
(19h) KC GRAD

29.03. K
Dan za medveda u pozorištuKišobran Teatar i Medvedi vam donose dramske radionice i predstave za decu:

“Prolećni duhovi” i “Najkiš i Najtmur” radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta

Broj učesnika ograničen

Prijave na info@kisobran.org

(11 – 16h) KC GRAD

Coca-Cola slavi jubilej Together: Coca-Cola proslavlja 100 godina čuvene staklene boce Poster Breaking Bad Likovi iz popularne kulture u strip verziji Bored Panda 10 najboljih blogova posvećenih dizajnu Lizzy Jagger - Maniamania Ćerka Micka Jaggera u kampanji za brand MANIAMANIA