Celer
PULS GRADA · zdravlje

Celer, ah, to hrskavo i sočno povrće o kojem pričaju svi oni koji brinu o svom zdravlju. Gledate ih blledo i mislite se – je li moguće da je ta stabljika bez specifičnog ukusa baš toliko zdrava? Zapravo jeste. toliko je zdrava da lekari tvrde da može da pomogne kod mnogih smetnji, a mi vam ovde otkrivamo kod kojih tačno…

Ovo je biljka koja sadrži mnogo vitamina, na primer vitamine C, B, A, pa zatim kalcijum, i magnezijum ali i kalijum koji je veoma važan! Pored toga celer sadrži i velike količine fitonutrijenata, a oni su aktivni spojevi u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju i pomažu u borbi protiv infekcija i kao antioksidansi. Na taj način štite organizam i njegov imuni sistem od različitih napada, a oštećenja na DNK lancu mogu da zaceljuju veoma uspešno.

Najuticajniji su u rešavanju kardiovaskularnih oštećenja, ali i u borbi sa kancerogenim ćelijama, zato se celer preporučuje svima onima koji u porodičnoj istoriji imaju ove zdravstvene probleme.

Čak 95% celera čini voda, što znači da je savršen za hidrataciju celokupnog organizma i da bi ga trebalo u velikim količinama unositi upravo leti ili onda kada organizam usled drugih razloga gubi dosta tečnosti. Na krvni pritisak utiče tako što ga snižava za čitavih 8% dok na holesterol utiče isto tako, smanjujući vrednosti za 8 odsto, što znači da bi dijetom bogatom celerom mogli da rešite svoje tegobe veoma lako.

Za one koji pate od takozvanih lenjih creva ili gastritisa, celer je idealno povrće jer sadrži veliki broj vlaknastih materija koje će učiniti da vaš stomak radi kao sat, a u slučaju da vas muči čir, imate velike šanse da svoje tegobe sanirate ili makar olakšate prirodnim putem.

Zato sledeći put kad pođete u supermarket, kupite stabljike celera, i jedite ih presne, u salati, kao zdrave štapiće sa tunom ili ga dodajte u supu i videćete pozitivne rezultate na vaše zdravlje!

MobyMain12 Veganstvo može izazvati ćelavost kod muškaraca kapilar 200 novocover Mala ruska apoteka: Sačuvajte krvne sudove covermozak Kako možemo da menjamo sopstveni mozak? mnd dentalcover MND Dental: Povrede zuba kod dece · · · ·