Young Balkan Designers
PULS GRADA · dizajn

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i kulturnom organizacijom “Public Room” iz Makedonije raspisuje četvrti po redu konkurs Mladi balkanski dizajneri 2014 (Young Balkan Designers 2014).

Regionalna platforma Young Balkan Designers posvećena je identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna. Ovogodišnje izdanje odvija se pod sloganom “Heroji svakodnevice” i vidi dizajn kao katalizator društvenih promena i podstiče dizajnerska rešenja kojima autori mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u rešavanju njihovih problema.

Selekciju radova vršiće međunarodni žiri kojim predsedava renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, koji projekat podržava od njegovog nastanka. Žiri će odabrati desetoro pobednika, čiji će radovi biti predstavljeni u okviru pomenute jednogodišnje putujuće izložbe koja će gostovati na vodećim regionalnim dizajn manifestacijama, poput Dana D u Zagrebu, Mikser festivala u Beogradu, One Design Week-a u Plovdivu, Skopje Design Week-a u Skoplju, Klaster Festivala u Podgorici, Tirana Design Week-a u Tirani, Beogradskog sajma nameštaja.

Autori najbolja tri projekta će dobiti priliku za dodatno stručno usavršavanje kroz radionice i praktične obuke, koje će biti organizovane u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Organizatori najavljuju još jednu novinu – od ove godine za Young Balkan Designers kompletan vizuelni identitet i prateće komunikacione materijale rade najveći regionalni talenti iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, što će istoimenu putujuću izložbu učiniti dodatno interesantnom, jer će na njoj, pored predstavljanja samih pobednika konkursa, biti dostupna i dodatna prezentacija najboljih regionalnih talenata u oblasti arhitekture, dizajna i vizuelnih komunikacija. Za ovogodišnju postavku zadužen je kreativni kolektiv Numen for use, a vizuelni identitet konkursa, baziranog na nagrađivanom Balkan Sans fontu, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi – Nikola Đurek i Marija Juza.

MIJLO Stvari bez kojih kreativci ne mogu da zamisle svoj život Martone Cycling Co. Dizajnirani bicikli Martone Cycling Co. Naočare Naočare inspirisane popularnim fontovima Miguel Cardona Umetnost na kafi za poneti