jakob-owens-262577-unsplash
PULS GRADA · destinacija

Zatvaranje blistavog tajlandskog zaliva proslavljenog filmom „The Beach” produženo je na još dve godine kako bi se omogućio potpuni oporavak korala i divljih životinja.

Zaliv Maja, okružen liticama na ostrvu Ko Pi Pi Lei, postao je poznat kada se pojavio u pomenutom filmu iz 2000. godine u kome glumi Leonardo Dikaprio.

Tajlandske vlasti su ga zatvorile prošlog juna zbog brige da raj belog peska pati od pritiska hiljade putnika koji su tu dnevno dolazili brodom.

Vlasti su u početku rekle da će plaža biti zatvorena četiri meseca, ali ponovno otvaranje je više puta odloženo.

Ton Tamrongnavasavat, savetnik sektora za nacionalne parkove, izjavio je da će zabrana posetilaca biti produžena do sredine 2021. godine kako bi se omogućilo da se ekosistem u potpunosti oporavi.

Nakon ponovnog otvaranja, biće usvojene mere kao što je ograničavanje broja dnevnih posetilaca i zabrana parkiranja čamaca u samom zalivu.

Pre zatvaranja zaliva Maja, dnevno je plažu posećivalo i do 5000 turista, što je izazvalo narušavanje života stabala i manje vegetacije, eroziju zemljišta i ozbiljna oštećenja korala u zalivu.

2 Vizbaden je domaćin GTM-a 2019 empuriabrava-3[2] Španija ima svoju Veneciju Air FranceParis-Belgrade flight Air France produžio let na relaciji Pariz–Beograd shutterstock_289835831_CMYK Filipov kofer pun Mediterana · ·