cover
U VAZDUHU · životinje

Psi Lesi, Betoven, Rin Tin Tin, kao i konj Triger, verovatno su vam dobro pozanti. Oni su zaigrali u mnogim filmovima, te tako pokazali kako i životinje imaju talenta za glumu. Ovom prilikom upoznajte se sa majmunicom Kristal, medvedom Bartom, i sa još nekim intersantnim personama iz životinjskog carstva koje su svojom upečatljivom pojavom na filmskom platnu zauvek „ukrali“ naša srca.

Medved Bart

Iako je ovaj mužjak aljaskog kodiak medveda preminuo 2000. godine, definitivno ostaje jedan od najvažnijih životinja glumaca ikada. Glavni razlog za to je mnoštvo uspešno ostvarenih uloga, a posebno za film Medved, 1988. godine, kada je Bart dobio nominaciju za Oskara! Rođen u Baltimorškom zoološkom vrtu, Bart je ubrzo postao zvezda kada su ga preuzeli profesionalni treneri Lini i Dag Seus. Sa svojih 2.90 m visine i 680 kg, ovaj medved glumio je sa velikanima poput: Deril Hana, Anet Bening, Robert Redford, Morgan Frimen, Den Ekrojd, Itan Houk, Bred Pit i Alek Boldvin. A Entoni Hopkins posebno je pohvalio njegove glumačke sposobnosti, pa nije ni čudo što su talentovanog Barta zvali „Džon Vejn u svetu medveda“. Nažalost, Bart nikada nije dobio Oskara, pošto su ipak zabranili dodeljivanje nagrada životinjama, ali se zato pojavio na samoj ceremoniji, gde je Majku Majersu uručio koverat sa rezultatima.

Majmunica Kristal

Danas ova majmunica rase kapucin ima 24 godine, i zavidan broj uloga iza sebe. Karijeru je započela 1997. u filmu Đorđe iz džungle, zajedno sa glumcem Brendanom Frejzerom. Pored Bena Stilera glumila je iritatntnog majmuna Dekstera u franšizi Noć u muzeju, kao i dilera droge u ostvarenju Mamurluk II. Osim na velikom platnu, Kristal se često pojavljuje i na malim ekranima. Ime je dobila po kantri pevačici Kristal Gejl, a inače živi sa svojim trenerom Tomom Gundersenom i njegovom porodicom. Kada je hrana u pitanju, Tom je izjavio da Kristal „najviše voli da jede čokoladu, grožđe, pistaće i kikiriki“. Spava najmanje osam sati dnevno, što joj verovatno daje ovako fin izgled i dobru koncentraciju.

Mačak Džimi

Ovo je jedini mačak koji je dva puta dobio Petsi nagradu, ekvivalent za Oskara u životinjskom svetu glumaca i glumica. Prvu put 1951. godine za film Rubarb, a drugi 1961. za Doručak kod Tifanija, gde je čak i kisnuo u rukama filmske dive Odri Hepbern. Značajnu ulogu ostvario je u Dnevniku Ane Frank, kinematografskoj adaptaciji istoimenog dnevnika-romana. Mnogi fimski studiji proglasili su ga za „najzlobniju mačku na svetu“, jer je često bio neposlušan, grizao je i grebao glumce, a neretko je i bežao sa snimanja koje je onda moralo da se kompletno obustavi dok se Džimi ne nađe. Zvali su ga još Rubarb i Orandžej, naravno zbog njegove upadljivo narandžaste dlake.

Pas Ugi

Ugi je bio džek rasel terijer velikih glumačkih sposobnosti. S obzirom da je imao specifičnu narav, najmanje dve porodice su ga odbacile, i zamalo nije završio u kafileriji kada ga je trener životinja Omar Von Miler usvojio. Svoje najzapaženije uloge ostvario je u Oskarom nagrađenom filmu Umetnik, a i sam je prošetao crvenim tepihom i prisustvovao ceremoniji. Još jedan film u kome se proslavio jeste Voda za slonove. Ugi je dobitnik neverovatnih nagrada, kao što su Palm Dog na filmskom festivalu u Kanu, Prix Lumière, Golden Collar, a čak je bila pokrenuta i peticija „uzmite u obzir Ugia“ kako bi ovaj psić dobio počasnog Oskara. Preminuo je pre tri godine, ali je pre toga utisnuo svoju šapu ispred poznatog Grauman’s Chinese pozorišta.

Delfinice i prasice u hit ostvarenjima

Zanimljivo je istaći kako su četiri delfinice glumile u filmu Fliper. Njihova imena su Suzi, Peti, Skoti i Keti. Sve su one naizmenično bile u ulozi Flipera, osim u sceni hodanja na repu, kada je na njihovo mesto uskočio delfin Klaun.

Pošto je snimanje trajalo više od tri godine, čak je 48 belih jorkširskih prasica glumilo u popularnom ostvarenju Bejb. Dakle, u filmu glavni lik jeste muško prasence, ali su ga zapravo glumile isključivo ženke.

tennis-ball-mouse-home-5[6]_cover Loptice sa Vimbldona su postale kućice za miševe happy-dogs-before-after-adoption-15-5a95370e3b911__880 Teško je poverovati šta ljubav znači ljubimcima pagecover Crno-bele fotografije pasa iz svih krajeva sveta pagecover Veličanstvene fotografije migracija životinja · · · · · · · · · ·