Najgori specijalni efekti u blokbasterima
KULTURA · film/TV

Ako ste pogledali ovogodišnje ključne naslove koji su ušli u trku zvanu Oskar, jasno vam je da su neki od naših omiljenih filmova nastali u poslednjih par godina zapravo ništa bez pametnog korišćenja animacije i specijalnih efekata.

Od „Revenant“ preko „The Martian“ do „Mad Max“ svi su oni morali da posegnu za kompjuterskim programima kako bi nam što vernije dočarali svoje priče. Ipak, svakome se desi da pogreši – a velikim bioskopskim hitovima i blokbasterima još i više nego skromnijim filmskim ostvarenjima.

Umetnici koji danas rade na polju specijalnih efekata i animacije mogu da se pohvale kako njihovim angažovanjem linija između stvarnosti i sveta fantastike postaje gotovo neprimetna. Tvrde neki da se angažovanjem onih koji na filmu kreiraju specijalne efekte, naša mašta ostaje po strani, kao pobeđena jer sa suparničkim timom u kojem sve vrvi od ideja i kreativnosti niko nema nade za pobedu.

Istini za volju, nije slučajno što filmovi poput terminatora imaju mnogo nastavaka, čovek je uvek u problemu, ali na kraju pobeđuje mašine. Sličnno stvari stoje i kada računamo sa tim da kompjuter ima veće sposobnosti imaginacije od ljudskog bića. Iako se čini kao dobro zamišljena pretpostavka, da li zbog ljudskog faktora ili zato što su kompjuteri nemoćni, tek u ovim filmovima su specijalni efekti zamućeni, loše sprovedeni i dokazuju da blokbasteri nemaju uvek i savršene natprirodne efekte.

Okultizam Top 5: Neverovatni dokumentarci o okultizmu Most-Exciting-Actors-Right-Now 10 najatraktivnijih glumaca današnjice 87398cc7-6fb3-4003-80f0-a8f409075a86_f0c352a3_image Naučna fantastika: 10 najboljih filmova u 21. veku Sausage Party Kome je zaista namenjen film „Sausage Party“ · · · · ·