Bogataši koji su propali
U VAZDUHU · urban flash

Često vam zapleti u melodramama i serijama poput slavne „Dinastije“ zvuče previše bajkovito, nemoguće i smešno. Ali verovatno je da nikada niste razmišljali o tome koliko istine ima u takvim serijama i filmovima koji prikazuju kako zaista i bogataši plaču. Istina je da ređe plaču zbog drugih stvari, kao što su prazan frižider, ali ima i onih koji su tokom života i to samo u jednom trenutku doneli lošu odluku koja ih je potom koštala mnogo čega.

Da se jednoga dana probudite verujući da je još uvek sve u redu, a da ubrzo shvatite da nemate ništa, nije nemoguće, na protiv, ovako nešto se dešavalo mnogima koje znate kao slavne ličnosti, a sve to samo zato što su iako bogataši želeli da žive preko granica svojih mogućnosti…

1. MC Hammer

Vladao je muzičkom scenom ranih 90-ih, a singlovi poput U Can’t Touch This i album Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em, prodat je u više od 18 miliona primeraka. Na vrhuncu popularnosti Stanley Burrell kako je njegovo pravo ime rešio je da od godišnjih prihoda koji su iznosili preko 30 miliona dolara sebi kupi dvorac i napuni ga sa 200 osoba posluge koji su bili u stalnom radnom odnosu. Takođe je u svom domu u Kaliforniji renovirao kuću za 30 miliona, i podigao štale za 19 izuzetnih trkačkih konja. Rick James ga je potom tužio i dobio presudu za određen sempl koji bespravno iskoristio, pa se MC Hammer okrenuo hrišćanstvu, i pokušao nekoliko puta da se vrati u svet muzike, uvek bez uspeha. Poslednji peh imao je 2011. kada je uložio novac u pretraživač za koji se verovalo da će pokositi Google a koji se zvao Wiredoo – i opet sve bez uspeha!

2. Milijarder koji je sebe nazvao „milijarder u negativu“

Ako živite u Brazilu, zasigurno ste već čuli za slučaj gospodina po imenu Eike Batista, koji je 2012. bio najbogatija osoba u Brazilu, napravivši milione zahvaljujući rudnicima srebra i zlata. Na vrhuncu bio je „težak“ 35 milijardi i imao 6 kompanija koje su pokrivale rudnike, energetske i naftne derivate. Batista je na kraju propao s obzirom na prekoračenja dugova i devalvacije njegove glavne kompanije OGX. Njegova imovina, uključujući i mnoge brodove, avione, i zgrade zaplenjene su od strane vlade, pa je on na lokalnoj televiziji za sebe rekao da je „negativni milijarder“, s više od milijardu dolara duga.

3. Bjorn Borg kada je postao ovisnik

Bjorn Borg je bio švedska teniska superzvezda, tokom 70-ih i smatrao se svetskim brojem jedan nakon što je osvojio 11 Grand Slam turnira. A onda je u 26. godini najavio svoje povlačenje iz tenisa, i od tada je njegov život postao jedna sasvim drugačija, a tužna priča. Borg se dva puta razvodio, i imao dete sa jednom od učesnica izbora za lepoticu, na kojem je on bio član žirija. Postao je ovisnik i bio hospitalizovan u jednom momentu kada je zbog predoziranja zamalo izbegao smrt. Vremenom se uz pomoć rehabilitacija izvukao, i sreću pronašao u maloj kompaniji za proizvodnju donjeg veša, koju je sam osmislio.

4. Billy Joel propao zbog brata prve žene

Na primeru čuvenog Piano Man”-a valjalo bi pažljivo osmotriti porodicu osobe sa kojom želite da uđete u bračnu zajednicu. Billy Joel je imao velikog uspeha u svetu muzike i ženskih srca. Prodao je preko 150 miliona albuma i oženio supermodel, ali je doživeo i neke prilično teške trenutke. Njegova prva žena Elizabeth Weber, pri razvodu je dobila mnogo novca, mnogo miliona je išlo na njen račun, a Elizabethin brat je bio menadžer Billyju, pa su se stvari dodatno zakomplikovale. Kada je 1989, Joel tužio svog menadžera Webera za 90 miliona dolara koliko mu je ovaj dugovao, Weber je otišao u bankrot i nije mogao ništa da mu vrati. Kao rezultat Joel je bio konstantno na turnejama kako bi povratio svoje gubitke a najviše se plašio da ne umre i drugu ženu ostavi bez sredstava za život!

5. Grofica koja je zbog bede dospela u novine

Krajem 19. veka u Ohaju, tačnije u mestu Steubenvilleu živela je prilično ekscentrična porodica Dotey. Bili su veoma imućni zahvaljujući glavi porodice Calvinu B. Doteyju koji se obogatio zahvaljujući gvožđu, a njegova deca nisu baš zato morala nikada da rade i u tome su prilično zastranila. Njegov sin je nosio samo ružičasto i veliki zlatni krst oko vrata, dok je njegova sestra Molly, grofica, nakon propalog braka rešila da troši zajedno sa bratom, na oči oca sve do poslednjeg dolara. Kada je bogatstvo nestalo Molly je smeštena u sirotište Jefferson County, a čitava priča završila je u novinama. Njen brat bio je toliko zao da svoje igračke nije hteo da proda ili pokloni deci bez roditelja, i na kraju je skončao u mentalnoj instituciji gde je i umro.

6. Walt Disney je najpre doživeo finansijski krah

Vizionar Walt Disney nije neko za koga biste vezali finansijski ili poslovni neuspeh, ali pre nego što je stekao slavu i bogatstvo, imao je maleni poslovni poduhvat koji se nije slavno završio. U njegovom rodnom gradu Kanzas Sitiju kupio je filmsku kameru i počeo da snima kratke crtane filmove koje je ponudio lokalnoj filmskoj kući. Budući da je prvi crtani film je bio veliki hit, Disney je dobio 15.000 dolara, kao investiciju od prijatelja kako bi otvorio studio. Sve je išlo u redu dok distributer nije prevario njegovu kompaniju. Kako bi sačuvao ostatak novca Disney je spavao u kancelariji i jeo pasulj iz limenke, ali bilo je bezuspešno studio za koji je pravio filmove propao je već naredne godine.

7. Mark Twain propao finansirajući izum

Samuel Langhorn Clemens poznat kao Mark Twain, bio je čuveni pisac i autor romana poput romana kao što su Avanture Haklberi Fina, i Pustolovine Toma Sojera, međutim Twain nije bio naročito dobar kao preduzetnik i mnogo je novca izgubio ulažući ga u izume koji bi kasnije propali. Njegov najveći gubitak je vezan za mašinu koja slaže slova, kao vrsta mehaničkog slovoslagača, jer je za patent donirao skoro 8 miliona dolara, tako da je u jednom momentu Twain morao živeti sa 1,50 dolar dnevno, koliko je plaćao prenoćište, i pošao je na turneju po svetu kako bi platio svoje dugove.

Kako biste opisali radnju filma Film ili serija u samo jednoj rečenici Neobična imena Prodavnice koje imaju neverovatna imena thinkstockphotos-468715546 Smrtonosni selfiji Dalton Ross je postao sin od kartona Kako je jedna brižna majka nadmudrila sina · · · ·