6038b9c8f38d446b8e9dcd9092eb5035_18
PULS GRADA · sport&rekreacija

Fudbal na Svetskim prvenstvima je nešto čemu se raduju ljubitelji širom sveta. Najveće zvezde prikazuju umeće u borbi za najprestižniji trofej, ali uvek postoji i druga strana novčića, na kojoj se nalaze uspeli i neuspeli pokušaji varanja.

Nova VAR (video assitant referee) tehnologija, po prvi put iskorišćena na i dalje aktuelnom prvenstvu u Rusiji, hvaljena je od fanova i stručnjaka zbog svoje korisnosti. Ona je omogućila da se ponovo pregledaju neke sporne situacije i donesu pravilne odluke u ključnim trenucima u utakmicama. Da li bi neki od narednih slučajeva varanja bili sprečeni da smo tada imali VAR? Sasvim sigurno, ali ipak su ostali zabeleženi u istoriji.

Maradonine divlje oči

Nije se puno očekivalo od Maradone na Svetskom prvenstvu 1994. godine, jer je tada već bio u godinama, sa viškom kilograma i podložan povredama. U pobedi Argentine nad Grčkom, Maradona je igrao neverovatno, kao na vrhuncu snage i kamera je snimila njegove divlje oči i nabubrele vene. Nedelju dana kasnije je otkriveno da je igrao sa efedrinom u krvi i sramno je diskvalifikovan.

Lampardov nepostojeći gol

Engleska je gubila od Nemačke 2010, ali se činilo da su izjednačili kada se Lampardov šut naizgled odbio od prečke iza gol linije. Uprkos tome što su kamere pokazale da lopta jeste ušla u gol, sudija ga je poništio, obmanut brzom reakcijom nemačkog golmana Nojera, koji je loptu uhvatio i izneo pre sudijske reakcije.

Ronaldovo namigivanje

Portugal i Engleska borili su se za mesto u polufinalu 2006, kada je Ronaldo viđen kako ubeđuje sudiju da pokaže crveni karton njegovom klupskom kolegi Vejnu Runiju, nakon što je ovaj naizgled nagazio Rikarda Karvalja. Kada je Runi zaista dobio crveni karton, Ronaldo je namignuo svom selektoru Luisu Skolariju.

Klinsmanov pad

Jirgen Klinsman bio je jedan od najboljih napadača svoje generacije, ali je i on ostao obeležen jednim padom na Svetskom prvenstvu. U finalu protiv Argentine 1990, on je teatralno pao nakon starta Monzona i potom se otkotrljao niz travu. Sudija je odmah pokazao crveni karton, a mnogi su optužili Klinsmana za obmanu, iako ima onih koji smatraju da je samo izbegao da mu Argentinac slomi noge.

Rivaldovo pretvaranje

Rivaldo je briljirao na prvenstvu 2002, koje je Brazil na kraju i osvojio, ali je ukaljao sećanje na svoje nastupe jednim nesportskim potezom. Pred sam kraj utakmice sa Turskom, kada ga je jedna lopta pogodila u koleno, on je pao držeći se za lice, što je turskom igraču donelo crveni karton.

Suarezova odbrana rukom

Gana je bila na putu da postigne pobedonosni gol protiv Urugvaja, kada je Luis Suarez nepropisno rukom sprečio zaustavivši šut na gol liniji. Gana je promašila penal, na kraju su Urugvajci prošli dalje, a Suarez je rekao da bi sve uradio isto kada bi se situacija ponovila.

Božja ruka

Najčuveniji slučaj varanja na prvenstvima i ponovo Maradona. Doveo je svoj tim u vođstvo protiv Engleske kada je u duelu sa golmanom loptu prosledio rukom u gol. Sudija je priznao gol i Argentina je na kraju pobedila, a sam incident ostao je poznat kao „božja ruka“.

arnie 5 stvari koje ne treba raditi posle treninga zaire-flag 7 „bivših“ zemalja koje su se takmičile na Svetskom prvenstvu Holandija 10 sjajnih timova koji nisu osvojili Svetsko prvenstvo u fudbalu japan fudbal Japanci pokazali kako da se ponašate na utakmicama · · · · ·