Pozorišni gurmanluk
PULS GRADA · aktuelno

Pilot projekat „Pozorišni gurmanluk“ koji objedinjuje večeru u intimnoj restoranskoj atmosferi i pozorišnu predstavu koja se simultano odvija u jednom delu restorana, nedavno je predstavljen u restoranu „Ivo“ , koji se nalazi u okviru beogradskog hotela Excelsior. Gosti restorana su istovremeno gledali predstavu „Raspareni par“ beogradskog teatra Le Studio i probali specijalitete kuvara Davora Brankovića.

Iskustvo je bilo neobično i za posetioce i za same glumce teatra Le Studio. U atmosferi različitih mirisa, zveckanja čaša i escajga, konobara koji se kreću po sali, rasute pažnje publike glumci su sačuvali i koncetraciju i kompaktnost predstave koja se odvijala u dva kutka restorana, u potpuno svedenoj scenografiji.

Restoran Ivo je novi beogradski restoran, nedavno otvoren u sklopu hotela Excelsior, u Kneza Miloša 5. Ima prijatnu atmosferu, tridesetak mesta i internacionalni meni. Aleksandra Mirić, marketing menadžer hotela Excelsior navodi da je Pozorišni gurmanluk osmišljen u sklopu hotela, da je reč o ideji koja se odavno realizuje u mnogim evropskim gradovima (Atina, London, Berlin), te da se očekuje da ovaj nesvakidašnji koncept zaživi i u Beogradu.

Do kraja godine će ponovo biti izvedena predstava Raspareni par, a zatim i druge predstave teatra Le Studio. Aleksandra Mirić navodi i da je posebno zanimljivo to što je meni osmišljen tako da prati atmosferu predstave. Prilikom izvođenja predstave Rapareni par posluženi su: testenina sa salatom, kao razbarušeno predjelo, zatim i glavno jelo- kulinarski klasik, biftek Velington, u dekonstruisanoj verziji, kao i desert koji spaja toplo i hladno, i kompatibilne ukuse – čokoladni Lava kolač sa sladoledom od vanile. I sve to je, na tanjiru, dočaralo i osobine glavnih likova komada, njihove različte karaktere i međusobne odnose. Aleksandra Mirić ističe i da je ideja novog koncepta da meni bude kreiran u zavisnosti od predstave koja se prikazuje, te da prati njen tok. Svaka predstava će imati svoj, poseban i prilagođen meni.

Le Studio je mlado ovdašnje pozorište koje izvodi komade različitih autora. Nalazi se na Dorćolu, u Venizelisovoj 42, i ima nekoliko predstava na redovnom repertoaru. Jedna od njih je i Raspareni par Nila Simonsa. To je komedija karaktera koja pretresa muška prijateljstva i dotiče mnoge teme– razvod i njegove posledice, poroke, potonuće u depresiju, lične mehanizme odbrane i samoočuvanja…
Predstavu je režirao Žan-Batist Demarinji (Jean-Baptiste Demarigny), a uloge tumače: Marija Ivković, Mirko Jokić, Marko Petrović Pendula, Marko Radosavljević, Bojana Simić i Stevan Stančević. Autori predstave su naveli da je ovaj komad svojevrsni primer kulturnog bunta protiv društveno rasprostranjene letargije jer predstavlja poziv na razmišljanje o izborima, donošenju odluka i raspodeli odgovornosti. Autori ističu i da su teme ozbiljne, ali su tretirane sa vedre strane – humor u komadu je jednostavan, razumljiv, blizak… A ispod stereotipnih grubosti muških drugarstava naziru se osećajnost i iskrena privrženost prijateljima.

zu Razlog zašto muškarci u oktobru lakiraju jedan nokat ui Student sa Islanda možda ima spas za planetu LINK2job Treći LINK2job sajam – prilika za nezaposlene Cineplexx Niš Otvaranje bioskopa Cineplexx Niš ·