slucaj-rupa1
KULTURA · pozorište

Saznajte u našem tekstu koje vas aktuelne premijere i predstave očekuju u beogradskim pozorištima ovog meseca.

KOREŠPODENCIJA U ZVEZDARA TEATRU

Najbolji dramski komad jednog od najvećih srpskih pisaca, Borislava Pekića, koji je izveden više od 300 puta za rekordne 24 godine izvođenja u Ateljeu 212 ponovo se postavlja na daske Zvezdara teatra posle pozorišne praznične pauze. Upravo originalna verzija komada, u dramaturškoj obradi Borislava Mihajlovića – Mihiza, priča o porodici Njegovan i previranju srpske istorije preko njihovih trgovačkih leđa, okuplja all star glumačku i autorsku ekipu.

Reditelj Gorčin Stojanović, scenografkinja Lana Cvijanović i dizajner Slavomir Stojanović – Futro kao i glumci Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Branko Vidaković, Jelena Stupljanin i Joakim Tasić obnavljaju kultnu predstavu u društvenom i istorijskom trenutku kad su paralele s razvitkom moderne srpske države vidljivije nego ikada.

Premijera je 1. februara na Velikoj sceni „Danilo Bata Stojković“

OŽALOŠĆENA PORODICA U NARODNOM POZORIŠTU

Povodom 80 godina od smrti najvećeg srpskog komediografa, Branislava Nušića, na sceni Narodnog pozorišta, čiji je pisac bio upravnik od 1900. do 1902. Izveden je komad Ožalošćena porodica u režiji Jagoša Markovića. Nušićeva tragikomedija, čija praizvedba jep bila na istom mestu 1934, o gramzivosti, pohlepi, licemerju i srpskom mentalitetu i dalje deluje kao da nije napisana u prvoj polovini prošlog veka. Markovićevo simpatisanje devijantnih likova kroz spontanu kritiku proizašlu iz njihovog ponašanja i svedeni rediteljski postupak ostvaren na osnovu minimalističkih scenografskih rešenja ističu bogatstvo Nušićeve rečenice i ovo čitanje Ožalošćenje porodice postavljaju u red najboljih.

Glumačku ekipu predvode Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović i Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković – Kubura, Nela Mihailović,  Slobodan Beštić i drugi. Dramaturg je Molina Udovički – Fotez, scenograf je Matija Vučićević, kostimografkinja Maria Marković – Milivoev.

Predstava je na repertoaru 9. i 22. februara

JONESKO U BEOGRADSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta, na Novoj sceni, premijerno je izvedena predstava Slučaj: rupa po motivima komada Ežena Joneska, u režiji Angelča Ilievskog.

To je master projekat Jelisavete Karadžić i Stefana Radonjića, diplomiranih glumaca na FDU u Beogradu, u klasi prof. dr Vladimira Jevtovića.

Predstava je rađena po motivima dva teksta Ežena Joneska – Ludilo u dvoje i Rupa. Na komičan način, dvoje mladih glumaca kritikuju i dovode u pitanje trenutni sistem vrednosti i međuljudske odnose. Banalnost svakodnevnog života bračnog para dovedena je do apsurda, te uz smeh, predstava ostavlja gorki ukus u ustima i budi zapitanost o svetu u kom živimo, koji nas okružuje.

Predstava je na repertoaru 9. februara

13.JacopoSipariSilvanaFroliRenatoBalestraVesnaMandiciRenatoBalestra Veče italijanske muzike i mode na Kolarcu 27605132_869575959893715_341770639_o Nakon dve godine izvođenja i pet nagrada „Edit” nastupa u Bitefu Ajnštajnovi snovi 18 foto: Nenad Petrović Predstave u JDP-u u januaru ponovo 100 i 200 dinara Bitef donatorska večera Održana prva donatorska večera Bitefa ·