bolivud_3
KULTURA · pozorište

Pozorišna sezona se bliži kraju, ali ćemo ipak biti u prilici da pogledamo još nekoliko zanimljivih predstava u narednih par nedelja. Saznajte koje premijere nas još očekuju u junu u tekstu koji sledi…

BOLIVUD

Mjuzikl po tekstu i u režiji Maje Pelević bavi se postkomunističkim društvima i slomom sistema vrednosti koji, u tranzicionim previranjima, obespravljenim građanima nudi nadu u šarenom eskapizmu kapitalističkog spektakularizma.

Radnja je smeštena u provincijski granični grad kojim se proširi vest o dolasku velikog bolivudskog producenta. Producent planira da kupi staru, propalu fabriku i na njenom mestu napravi veliki filmski studio. Ova vest inspiriše glumce lokalnog pozorišta koji odlučuju da naprave priredbu i time se preporuče za dobijanje uloga u budućim bolivudskim projektima.

Predstava koristi žanrovsku i stilsku formu mjuzikla kako bi otvorila pitanje spremnosti građana Srbije i drugih postkomunističkih zemalja da urade bilo šta ukoliko im se obeća bolja budućnost i ekonomska sigurnost. Dolazak Bolivuda tako postaje povod za priču o krahu industrije, ksenofobiji, divljoj privatizaciji, lažnim svetovima, a sve to kroz pesmu i igru. Na taj način Bolivud, kao industrija zabave i sreće prijemčiva istočnjačkim narodima, postaje mesto eskapizma i povod za udruživanje, solidarnost i slogu, u postkomunističkom, tranzicionom, apsurdnom vremenu u kome živimo.

Kompozitor je Anja Đorđević, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Marina Vukasović – Medenica, scenograf Igor Vasiljev, a uloge tumače Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković.

„PET ŽIVOTA PRETUŽNOG MILUTINA“ U ATELJEU 212

Novi komad Milene Marković, u režiji Aleksandre Milavić – Dejvis, je groteska o životu glavnog junaka koji putuje kroz vreme, menjajući tako kulturno istorijske kontekste naše (srpske i balkanske) istorije, mitologije, epske poezije, okolnosti političkih promena, od vremena Turaka do našeg doba. Putovanje Milutina u nove životne oblike i okolnosti niže duhovite situacije i obrte u razrađenoj dramaturškoj konstrukciji istraživanja autorki nesvojstvenog žanra komedije dok igranje sa fenomenom alternativne istorije, sveprisutnom u srpskom društvu i često zloupotrebljavanom, daje predstavi društveno-socijalnu aktuelnost.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Maria Marković-Milojev a uloge tumače Jovana Gavrilović, Tamara Dragičević, Dejan Dedić, Uroš Jakovljević, Ivan Mihailović, Ana Mandić, Mladen Sovilj i Jovana Stojiljković.

BOBO JELČIĆ REŽIRA FASBINDERA U JDP-U

Jugoslovensko dramsko pozorište zatvara ovogodišnju sezonu autorskim projektom jednog od najuzbudljivijih hrvatskih reditelja, Bobe Jelčića, nastalog po motivima filma Zašto je poludeo gospodin R… Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fengera za koji su dobili preporuke za  nagrade na prekinutom 20. Filmskom festivalu u Berlinu 1970. te zvanične nagrade nisu dodeljene.

Priča o pritisnutom gospodinu R. koji vodi uobičajan, činovnički porodičan malograđanski život do trenutka kada sve počinje da se raspada je prva režija Bobe Jelčića u Srbiji.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Maja Mirković a u predstavi učestvuju (Jelčić ima specifičan proces rada s glumcima u kome razvijaju teme postajući koautori same predstave) Boris Isaković, Nataša Tapušković, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Branko Cvejić, Vesna Čipčić, Jelena Stupljanin, Pavle Korać.

Premijera je 20. juna na sceni „Ljuba Tadić.“

ŠEKSPIR FEST OTVARA „TIT ANDRONIK“

Tradicionalni Šekspir fest koji se održava po 5. put u ambijentalnoj vili Stanković u Inđiji od 28. juna do 6. jula otvara predstava Zagrebačkog kazališta mladih Tit Andronik u režiji Igora Vuka Torbice.

Najkrvavija drama Vilijema Šekspira koja se bavi zlom kao političkim, društvenim, generacijskim i filozofskim pitanjem i osvetoljubivim nasiljem pobrala je pohvala na celom prostoru bivše Jugoslavije i skrenula pažnju, još jednom, na rad jednog od najboljih mladih pozorišnih reditelja u Srbiji.

Uloge tumače: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović i drugi.

Predstava se igra na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 28. juna.

sudbina jednog carlija Aktuelne predstave i premijere u beogradskim pozorištima Nordost Severoistok Pozorište u maju Ljubav i smrt Ljubav i smrt: Muzičko-scenska predstava Irine Dečermić KRALJ BETAJNOVE, foto Nenad Petrovic JDP proslavlja 70. rođendan premijerom predstave „Kralj Betajnove“ · ·