crna kutija 1cover
KULTURA · pozorište

Ljubitelji pozorišta imaju zbog čega da budu zadovoljni ovog meseca.

Upoznajte se podrobnije sa tri zanimljive predstave koje će biti na repertoaru u novembru.

URNEBESNA TRAGEDIJA U ATELJEU 212

Na mestu gde se najpoznatiji srpski dramski pisac Dušan Kovačević formirao i gde su izvedeni i postali legendarni njegovi komadi Radovan III i Maratonci trče počasni krug ponovo imamo priliku da vidimo jedan od njegovih velikih komada sa početka devedesetih. Kroz prepoznatljivu kovačevićevsku satiru i bizarni narativ o narodnooslobodilačkom heroju koji se ponovo ženi sa partnerkom iz ludnice pisac reaguje na smutne okolnosti devedesetih i sveukupnu sumanutu situaciju u kojoj se našla zemlja.

Urnebesna tragedija adaptirana je i u film Gorana Markovića a 2017. u režiji Marka Manojlovića postavljena u trenutku kada se mnoge istorijske paralele od pre dvadesetak godina mogu povući i pored vanvremenskog mentalitetskog humora Kovačevićevih tekstova. Kroz likove, što je glavno stilsko uporište pisca, priča se urnebesno bizarna priča koja se tiče svakog od nas i na koju niko ne može ostati imun.

Uloge tumače: Branimir Brstina, Nebojša Cile Ilić, Anica Dobra, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Sonja Kolačarić, Bane Trifunović, Bane Zeremski i Rade Nikolić. Režiju potpisuje Marko Manojlović, kostime Boris Čakširan, a scenografiju Vesna Popović.

Predstava na repertoaru: 20. i 23. 11.

CRNA KUTIJA U BEOGRADSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Komad Ane Đorđević inspirisan kod nas kultnim italijanskim filmom Savršeni stranci Paola Đenovezea govori o naizgled savršenim ljudima i fasadama njihovih ličnosti izgrađenim zarad javnog prikaza. Iza savršenih, uglađenih, dizajniranih i ostvarenih građana ovog grada kriju se strasti, tajne, međusobna podmetanja i grehovi kojih ni sami učesnici nekada nisu svesni pokušavajući jedni drugima da se predstave kao uspešni.

Živeći gotovo paralelno tri života – javni, tajni i privatni – okuplјeni da dočekaju pomračenje meseca, sedmoro prijatelјa tokom večere razotkriva svoje najintimnije tajne i žudnje, tražeći izlaz iz igre istine mobilnim telefonima. Pokušavajući da otkriju šta je istina, šta tajna i koliko dobro poznaju najbliže junaci dolaze do neverovatnih otkrića.

Uloge tumače: Ivan Zarić, Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Miloš Timotijević, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić. Reditelj je Andrej Nosov, pisac Ana Đorđević, a saradnik na tekstu Andrej Šepetkovski. Scenografkinja je Tamara Branković, a kostimografkinja Selena Orb.

Predstava na repertoaru: 28. 11.

SUDNJI DAN NILA LABJUTA U STUDIJU JDP-a

Na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavlja se komad jednog od najvećih anglosaksonskih savremenih pisaca, Nila LaBjuta, Sudnji dan. Komad pisca koji razobličuje Ameriku i tamošnje društvene okolnosti na direktan, verbalni i nepatvoren način u najboljoj tradiciji realističkog dramskog pisanja režira Jana Maričić dok uloge tumače Milan Marić i Aleksandra Janković. Scenografiju potpisuje Marija Kalabić, a kostime Maria Marković Milojev.

Premijera je 18. 11. a reprize 20.11, 23.11. i 30.11.  

DJAL2772cover Pozorište u oktobru i novembru foto: Wonge Bergmann Vulgarni, bezobzirni umetnici s „Olimpa“, kako vas samo nije sramota?! Foto: Jelena Janković 16 sati na BITEF-u: S Olimpa na Olimp bitef-epic-trip_cover 51. Bitef · · ·