dolce vita
KULTURA · pozorište

Jesenja pozorišna sezona se bliži kraju što znači da je sada pravo vreme da kupite svoje karte za neku od zanimljivih predstava koje su na repertoaru do kraja godine. Kraj novembra i početak decembra su rezervisani za premijere, a koji su to noviteti koji vas očekuju na scenama beogradskih pozorišta, saznajte u nastavku teksta…

Tekst: Ivan Jovanović

PREPORUČUJEMO

PETRIJIN VENAC U ATELJEU 212

Pozorišna adaptacija romana Dragoslava Mihailovića, prvog romana tzv. „stvarnosne proze“, u adaptaciji Mile Mašović Nikolić, prati život i sudbinu Petrije Đorđević, žene iz pomoravskog rudarskog mesta Višnjevica, koja tokom sopstvenog teškog života simbolizuje sudbinu većine žena poteklih iz surovog srpskog sela rastrzanog između patrijarhata, nasilja i teškog života.

Kao i u kultnom filmu Srđana Karanovića u kome je Mirjana Karanović ostvarila debitantsku ulogu, predstava u režiji Bobana Skerlića prati Petriju u tri životna doba koja igraju tri glumice – Petriju u mladosti, Petriju u gradu i Petriju udovicu – objedinivši i Mihailovićev revolucionarni narativ poznat široj publici.

Dramaturg predstave je Jelena Mijović, scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, a kompozitor Mate Matišić. Uloge tumače Jovana Gavrilović, Marta Bjelica, Milica Mihajlović, Ivan Marković, Igor Đorđević, Tihomir Stanić, Isidora Minić, Branislav Zeremski, Vladislav Mihailović i Jelena Rakočević.

Premijera je održana 24. novembra na Sceni „Mira Trailović“, a repriza je 28. novembra.    

TUŽNA SUDBINA MIGRANTA U ZVEZDARA TEATRU

Kako se spajaju sudbine stanovnika džentrifikovanog beogradskog kvarta i ratnih izbeglica, udaljenih hiljadama kilometara od kuće, govori komad Ivana Lalića Ljubav u Savamali koji je postavljen u Zvezdara Teatru.

Kroz priču o ljubavi mladog migranta i devojke iz solitera u Savamaloj zasnovanoj na iskustvima koje je autor stekao osnovavši i vodeći Centar za pomoć i prihvat migranata „Miksalište“, komad Ljubav u Savamali pravi simboličku paralelu s događajima i ljudskim sudbinama naših i bliskoistočnih prostora ispričanu kroz melodramski zaplet o ljubavi, empatiji, emocijama i ljudskosti koje povezuje građane Srbije, spremne da pomognu nesrećnim ljudima čija se sudbina poklapa s našim previranjima proteklih ratnih godina.

Reditelj komada je Darijan Mihajlović, scenograf Vesna Popović, kostimograf Lidija Jovanović, a uloge tumače Feđa Stojanović, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtić, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

Premijera predstave bila je 16. novembra na Sceni „Danilo Bata Stojković“, a repriza je 30. novembra. 

TRI PREMIJERE U BEOGRADSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Druga polovina novembra donela je čak tri premijere u Beogradskom dramskom pozorištu, od čega su dve na Maloj sceni, a jedna na Velikoj sceni „Rade Marković“.

Na Velikoj sceni je 16. novembra održana premijera komada Pitera Šefera Ekvus u režiji Marka Manojlovića. Komad jednog od najvećih britanskih i svetskih dramskih pisaca bavi se problemom društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu s instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi kroz priču o odnosu psihoterapeuta s njegovim adolescentskim pacijentom koji boluje od patološke religijske opsesije konjima. Komad je iz 1973, dobio je nagradu Toni 1975, a brodvejska verzija s Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi izvedena je preko 1.000 puta.

Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Vesna Popović, kompozitor Samir Hodović, a uloge tumače Vojin Ćetković, Miodrag Dragićević, Paulina Manov Đurđević, Nataša Marković, Ivan Tomić, Anka Gaćeša i Milica Tomašević.

Repriza predstave je 26. novembra.

Na Novoj sceni premijerno su odigrane predstave Neispričano Božidara Kneževića u režiji Vladana Đurkovića i Raslo mi je badem drvo, dramatizacija novele Živojina Pavlovića u režiji njegove ćerke, glumice Milene Pavlović Čučilović.

Neispričano je pobednik Sterijinog konkursa za najbolji dramski tekst 2015. Predstavlja romantičan, oniričan, ali i trilerski zamišljen „upad“ u podsvest pisca. Kreativna blokada dovodi glavnog aktera u centar psihodeličnog susreta sa zapostavljenim muzama i junacima nedovršenih priča u snolikom okruženju lavirinta od knjiga iz kog nema pravog izlaza.

Reditelj potpisuje i adaptaciju i izbor muzike, a za dizajn scene i kostima zadužena je Aleksandra Kovačević. Igraju: Milorad Damjanović, Sandra Bugarski, Jelica Kovačević, Aleksandar Jovanović, Borko Sarić i Fuad Tabudžić.

Premijera „Neispričanog“ bila je 23. novembra, a komad će se igrati i u decembru.

Raslo mi je badem drvo na upečatljiv i slikovit način predstavlja prelazno doba pred i post revolucionarnog perioda oko Drugog svetskog rata, sunovrat kapitalističke i nastanak i uspon tzv. crvene buržoazije. Neobični likovi u prepoznatljivom okruženju i neočekivanim okolnostima odličan su povod za prvo postavljanje jednog proznog dela Živojina Pavlovića na scenu i povezuju karakteristične motive Pavlovićevog opusa kroz prepoznatljiv stil pripovedanja.

Staša Jamuškov potpisuje dizajn scene i kostima, dok uloge tumače Aleksandar Alač, Stefan Radonjić, Tatjana Kecman, Nada Macanković, Maja Randžić i Lako Nikolić.

Premijera je 29. novembra, a prva repriza dan posle 30. novembra.

DOLCE VITA U MADLENIANUMU

Romantična komedija Jelene Paligorić Sinkević o dve generacije vlasnica beogradske poslastičarnice predstavlja univerzalnu priču o potrazi za lepim i, kao što naslov komada kaže, „slatkim životom“.

Upravo te dve generacije žena vlasnica poslastičarnice, bore se da ostanu u korak sa sadašnjim trenutkom. Jedna poseta neočekivane gošće „preti“ da spase poslastičarnicu. Ali ni ta poseta ne dolazi praznih ruku, ona sa sobom nosi jednu veliku porodičnu misteriju u obliku recepta za savršen život koji navodi junakinje da odgonetnu misteriju, i time spasu svoje nasleđe od zaborava.

Uloge tumače Ljiljana Stjepanović, Branislav Zeremski, Tamara Aleksić, Snežana Jeremić Nešković i Anka Gaćeša, a kao poseban gost pojavljuje se Minja Subota.

Premijera je 7. decembra na Maloj sceni Madlenianuma, a reprize su 10. i 13. decembra.


maxresdefault_1 10 godina City Magazina: Retrospektiva pozorišnog repertoara niciji-sin_foto Beogradsko dramsko pozoriste1 Pozorište u oktobru FOTO- TANJUG_ EXECUTIVE GROUP_ DEJAN KOSTIC Hadži Petar Božović u predstavi „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem” gorila_1 52. Bitef – Svet bez ljudi · ·