DJAL2772cover
KULTURA · pozorište

Ove jeseni nas očekuje nekoliko zanimljivih premijera na beogradskim scenama. Saznajte u našem tekstu koje sve predstave i mjuzikle ćete imati priliku da prvi put gledate u oktobru i novembru.

AJNŠTAJNOVI SNOVI U JDP

Dramatizacija novele Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmana koja se bavi snovima jednog od najvećih naučnika u istoriji ljudske civilizacije, i to u vreme nastanka teorije relativnosti premijeru je imala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 15. oktobra. U režiji Slobodana Unkovskog dramatizaciju novele iz 1993. prevedene na 40 jezika uradio je Rusomir Bogdanski. Dan nakon premijere, 16. oktobra, pisac Alen Lajtman održaće predavanja na temu Fizičar kao romanopisac u kome se bavi vezom umetnosti i nauke, oslanjajući se na sopstveno iskustvo fizičara i romanopisca. Razlike se tiču imenovanja stvari (u nauci) naspram njihovog neimenovanja (u umetnosti), načina na koji se u nauci pitanja uokviruju odgovorima, a u umetnosti ostaju bez odgovora.

Uloge tumače: Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić , Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković i drugi.

ELFRIDA JELINEK U MADLENIANUMU

Drama nobelovke Elfride Jelinek Senka/Euridika govori za koju je dobila Nestorovu nagradu za najbolji dramski tekst na nemačkom jeziku 2016, premijerno će biti izvedena na sceni Madlenianuma kao prva dramska premijera 25. oktobra. Savremenu verziju mita o najlepšoj nimfi i Orfejevoj ženi režira Ivana Vujić, a Euridiku s više lica u savremenoj verziji tumače Danica Maksimović i Danica Ristovski, dok hor Euridika tumače mlade studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti: Sanja Marković, Miona Marković, Mina Sovtić i Hana Beštić. Orfeja tumači velikan srpske savremene umetnosti Kosta Bunuševac, koji je i scenograf predstave. Dramaturg predstave je Slavenka Milovanović, kostimograf Dušica Knežević a koreograf Barbara Milovanov.

BULGAKOV U BDP

Tragična farsa Mihaila Bulgakova Zojkin stan u režiji makedonske reditelje Nataše Poplavske obeležava početak nove sezone u Beogradskom dramskom pozorištu. Predstava je uzbudljiv spoj klasika dramske književnosti 20. veka, koreografskih i pevačkih partitura i vizuelnih atrakcija. Sama priča o smutnom postrevolucionarnom vremenu profitera i korupcije izuzetno je aktuelna i danas, a postavka predstavlja savremenu kombinaciju muzičkog pozorišta, društveno-angažovanog teatra i multimedijalnog audio-vizuelnog spektakla.

Adaptaciju potpisuje Maša Stokić, kostimograf je Roza Trajčevska, a dizajn svetla radi Milčo Aleksandrov. Igraju: Ana Sofrenović, Andreja Kuzmanović, Milan Čučilović, Milorad Damjanović, Milica Milša, Sandra Bugarski, Savo Radović, Nada Macanković, Anđela Popović, Jelena Rakočević, Milica Petrović i drugi. Premijera Zojkinog stana održana je 11. oktobra, a reprize su 27. i 30. oktobra.

FANTOM IZ OPERE U POZORIŠTU NA TERAZIJAMA

Postavka slavnog mjuzikla Endrjua Lojda Vebera Fantom iz opere u režiji Juga Radivojevića označava početak sezone u Pozorištu na Terazijama. Jedan od najuspešnijih i najizvođenijih mjuzikala u istoriji žanra (na Brodveju izveden 12.000 puta) prvi put se izvodi u Srbiji i predstavlja prvo izvođenje Veberovih mjuzikala uopšte. Nastao po čuvenom romanu Gastona Leruksa iz 1910. godine s prvom dramskom inscenacijom u nemom filmu 1925, u kome je glavnu ulogu igrao jedan od najvećih glumaca ere nemog filma Lon Čejni.

Sada već mitsku priču o opsesiji misterioznog muzičkog genija koji živi u lagumima ispod opere prelepim sopranom Kristijanom preveo je i prepevao Slobodan Obradović, scenografiju je radio Aleksandar Denić, kostime Tatjana Radišić dok je dirigentkinja Vesna Šouc, a koreograf Konstantin Kostjukov. Uloge tumače Marta Hadžimanov, Slobodan Stefanović u alternaciji s Nikolom Bulatovićem, Ivan Marković u alternaciji sa Slavenom Došlom, Milan Antonić, Dušan Šida i drugi. Premijera je održana 7. oktobra, a reprize su 21. i 22. oktobra.

POŠTENI PROVALNIK U BOŠKU BUHI

Premijera vodvilja nobelovca Daria Foa Pošteni provalnik zatvara oktobarsko prisustvo dobitnika najveće svetske književne nagrade u beogradskim pozorištima. U režiji Milana Karadžića komad iz 1958. kroz jednostavni zaplet komedije zabune izazvane upadom provalnika u stan imućnog gradskog većnika gde ga konstantno ometaju telefonski pozivi supruge vlasnika, a kasnije i sam vlasnik koji se vraća s ljubavnicom, satirično govori protiv malograđanštine, korupcije, verske i društvene zatucanosti čineći komad aktuelnim skoro 60 godina od nastajanja.

Uloge tumače: Aleksandar Radojičić, Katarina Marković, Viktor Savić, Borka Tomović, Aleksandra Tomić, Teodora Ristovski i Nemanja Oliverić. Dramaturg i prevodilac je Milena Depolo, kostimograf Dragica Laušević, scenograf Boris Maksimović, a izvođenja su 16. i 26. oktobra na Večernjoj sceni pozorišta.

foto: Wonge Bergmann Vulgarni, bezobzirni umetnici s „Olimpa“, kako vas samo nije sramota?! Foto: Jelena Janković 16 sati na BITEF-u: S Olimpa na Olimp bitef-epic-trip_cover 51. Bitef Vladimir Jevtić Predstava “Kralj Ibi“ u Ciglani · · ·