prague-1168302_960_720
PULS GRADA · destinacija

Ako vas put navede u Prag, predlažemo vam sedam manje-više neobičnih mesta kojima svakako treba da date šansu, makar to značilo da idete u smeru pomalo suprotnom od onog kojim ide većina.

Speculum Alchemiae

Grozomorne i silne poplave u Pragu 2002. dovele su do nenadanog otkrića – u podrumu stambene zgrade praktično u samom centru grada, na obodu Jevrejske četvrti, otkrivena je višefunkcionalna alhemičarska radionica iz starih vremena, tunelima povezana s ključnim tačkama starog i vladarskog dela Praga. To je poslužilo kao osnova i polazna tačka za oku ugodni i zbilja neodoljiv maleni Muzej alhemije, u kome je na novom, nadzemnom nivou urađena znalačka rekonstrukcija te ere i tih namena, dok podrumske prostorije donose uvid u autentične odaje onih koji su snevali i pokušavali da zlato stvore iz raznoraznih polazišta.

Ovde valja naglasiti da poseta ovom krajnje osobenom muzejčetu donosi i zdravorazumsko vođenje na odličnom engleskom šarmantne i pritajeno vickaste mlade kustoskinje. Obilasci su na svakih pola sata tokom radnog dana, a čekanje možete prekratiti u baš slatkom pabu Molly Malone u neposrednoj blizini.

Valenštajnova bašta

Ljubitelji gotike i/ili oni slabi na gotski deo popularne kulture svakako treba da daju šansu Valenštajnovoj bašti u samom srcu baroknog dela Praga, dosta blizu Kafkinog muzeja; bašta okružuje palatu Albrehta fon Valenštajna, urađenu u ranobaroknom stilu, koja je u jednom trenutku služila i kao senat Češke. S današnje tačke gledišta, svakako su mnogo zanimljivije blago lavirintske stazice praćene živopisnim rastinjem, a tu je i pregršt skulptura koje odražavaju gotsku opsesiju mrakom, nasiljem, neumitnošću stradanja i sukoba. Ipak, vrhunac svakako predstavlja istinski sablasan zid (engleskog naziva Dripstone Wall) koji daje tu jezivu iluziju stotina u kamen zarobljenih napaćenih lica pretpostavljenih ubogih duša.

Kafkin muzej

Stoji da ova kota Praga u turističkom smislu jeste opšte mesto, stoji i da je sam Franc Kafka neretko zazirao od Praga i svog praškog porekla, ali nekako svaka skitnja, pa bila ona i prikriveno kontraškog tipa, nužno mora doći i do ove tačke. Kafkin muzej je, a po čemu je nalik ogromnom broju muzeja širom planete, u ovom svom vidu koncipran uz jak pečat svesti o primamljivosti popularne kulture, i to je sasvim u redu. Ono što je, i pored toga, daleko važnije jeste činjenica da pomenuti muzej zaista pruža celovit uvid u dobar deo egzistencijalnih, identitetskih, društvenih i duhovnih lutanja Franca Kafke, a ta su lutanja u isti mah i važna odrednica njegove književnosti i njegovog književnog i šireg umetničkog svetonazora, zar ne? U dvorištu ovog muzeja obratite pažnju na urnebesnu i domišljatu skulpturu Pišanje, tu vrhunsku Černijevu ideološku provokaciju.

Dobra čajovna

Krenemo li od postavke da vam se prohte čaj, a da vam istovremeno krenu i hipsterski damari (ili da barem ne dobijate osip na iste), preporuku zavređuje i hiperhipsterska čajdžinica (a Prag je baš bogat čajdžinicama ovog ili onog tipa i podtipa) nazvana Dobra čajovna, skrivena u prolazu u samom centru novijeg dela centra Praga. Ljubitelji trošnog, ili barem fucnutog nameštaja ovde će svakako biti svoji na svome, ali šalu na stranu – uz sav taj hipsterski normkor – pozeraj Dobra čajovna, uz tišinu kao važan adut i ukras, zaista nudi ambiciozan izbor vaskolikih vrsnih čajeva; uz to, sve, pa i primetno spora usluga, podređeno je krovnom utisku o ovom mestu kao koti svedenosti i spokoja. Naravno, u ovoj čajdžinici mogu se kupiti čajevi u rinfuzi, kao i sijaset pomoćne opreme za čajoljupce.

Pivni Muzeum / Prague Beer Museum

Naravno, naravno, nije sve u pivu – ima našto i u pivu. Posebno ako/kad ste u Pragu/Češkoj. U tom pogledu i u to ime, preporuka ide na račun baš zgodne i efektne pivnice Prague Beer Museum, u blizini Karlovog mosta i sa sjajnim pogledom na Vltavu. U ovoj baš prostranoj i takođe ambiciozno u delo sprovedenoj pivopijskoj luci, u ponudi se nalazi 30 točenih čeških piva, a za neodlučne i eklektički nastrojene tu je i mogućnost tejsting-seta (seta od pet sorti piva od po pola litra). Kako se nešto mora i pojesti, tu su burgeri, krilca, rebarca ali i gulaš-supa u hlebu i sira hermelina u turšiji. A možda vam se zalomi i tematsko veče i/ili živa svirka bendova. I, sve to uz malo, ali jasno primetnog srpskog šarma.

Le Louvre

Nismo ni svi (i uvek) za pivo i rebarca/krilca, te oni skloniji umivenijim i klasičnijim varijantama svakako treba da posete starostavni restoran Le Louvre. Urađen u maniru prostrane varijacije na temu francuskog bistroa, ovaj restoran zaista duge tradicije u samom centru grada nudi spoj brzopoteznog uvida u smisleniji deo istorijskog nasleđa (kažu, česti gosti su umeli da budu Mileva Marić, njen Ajnštajn, Kafka…) i u savremeno shvaćenu ponudu jednog nedvosmisleno ozbiljnog i pristojnog restorana. Predlog je da iskoristite priliku za čaj u pet u Le Louvre-u, ali i bezmalo sve od bogate ponude klasičnih jela češkog i panevropskog profila, kao i slasne i izdašne poslastice (gastronomski razmaženi posetioci, poput autora ovih redova, sigurno će uvek prednost dati tortama s najmanje deset tankih kora, a Le Louvre i to nudi!). Le Louvre je prijatno i ušuškano mesto u kome se čak i azijski turisti utišaju. A tu je i onovremenski bilijar.

Groblje na uzvišici Višehrada

Za kraj, posle alhemije, ića, pića, i preporuka za šetnju na uzvišici praškog Višehrada. Pored  Đavoljeg stuba (gde će vas dočekati dežurni statista odeven u tradicionalnu đavolju odoru), tu su  i Crkva Svetog Petra i Svetog Pavla i čudesno starostavno groblje kao večiti dom praškog plemstva, gospode i umetničkog soja. Ovo groblje nije mamac samo za nepopravljive mračnjake i (neo)gotičare, već treba da predstavlja i neizbežnu tačku obilaska za sve estete i ljubitelje ambiciozne arhitekture i zahtevnog doživljaja prostornog uređenja, pa bilo to i ovako nevesele fele. Zapravo, možda upravo ovo groblje, i to ne samo kao značajan artefakt privatnih života tog doba, a što svakako jeste, na najbolji način odslikava vizuelnu zavodljivost zlatnog doba Praga.

sombor (1) Preporuka za jesen: Obilazak Vojvodine naslovna Ovo možete videti samo u Japanu shutterstock_1119947147 Gradovi Evrope avionom i autobusom forest-road-1345751_1280 5 mesta koja treba da posetite ove jeseni · · ·