coverpravaljubav
PULS GRADA · dizajn

Inspirisana ljubavlju, nastala je kolekcija „Prava ljubav“, u okviru umetničke platforme „Art a Porter“, po ideji i kreativnoj direkciji Marije Simeunović. To je umetnička priča ispričana nežnim stihovima, a kroz štampanu umetnost za vaš dom, kreirana od strane grupe sjajnih i talentovanih dizajnerki. Priča koja kroz umetnost izrađenoj u štampi vrhunskog kvaliteta, slavi pravu ljubav – svaki dan.

Koja je vaša prva asocijacija na 14. februar? Dan zaljubljenih, Sv. Trifun, Dan ljubavi, Sv. Valentin…? Kako god da zovete ovaj praznik, činjenica je da se tog četrnaestog februara na većem delu planete slavi ljubav. Ali, zar ljubav ne bi trebalo slaviti svaki dan, naročito onu pravu?

Ideja Prave ljubavi jeste da kroz inspirativne plakate slavite ljubav svakodnevno. Kažu da pravu ljubav osetimo samo par puta u životu, ali ova kolekcija negira tu tvrdnju; kroz ovu ljubavnu umetničku priču, sada svaki put kada pogledate u maštovito dizajnirane stihove na vašem zidu, vi imate priliku da se zaljubite iznova. Stihove je napisala Ivana Smolović i otpevala ih u pesmama bendova Ika i On Tour, dok su tri dizajnerke i umetnice: Monika Lang, Aleksandra Jovanić i Sonja Bajić, napravile radove sa stihovima po svom izboru i senzibilitetu.

Ivana Smolović piše tekstove pesama, za koje kaže da uvek nastaju od ljubavi, kakav god da joj je kraj ili početak. Nije joj bilo teško da kreira stihove, koji su ilustrovani u okviru projekta Prava ljubav, jer na pitanje „Kako od ljubavi nastanu reči pesama?“, ona ima samo jedan odgovor:  „Od čega još nastaju?“ Dok u glavi ima melodiju, stvara tanane, a opet duboke i upečatljive ljubavne stihove. Kaže da ima mnogo divnih ljubavnih pesama, ali za Pravu ljubav izdvojila bi one Gruffa Rhysa: I’d never claim you were mine, just if we were words, we would rhyme. Kada smo je pitali šta joj je prvo palo na pamet kada je videla radove Prave ljubavi, rekla nam je da su to toplina i nežnost, a da je podsećaju na plakate za filmove, u kojima je svaka od pesama soundtrack za scene pune zagrljaja, suza i poljubaca.

Monika Lang je diplomirala je na odseku Ilustracija i grafika knjige Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a kao freelance ilustratorka i grafička dizajnerka učestvuje pre svega u projektima vezanim za kulturu i izdavaštvo. Članica je dizajnerske grupe Turbosutra, s kojom se od 2006. kontinuirano bavi kreativnim i izlagačkim radom. Predavač je na odseku Grafički dizajn Fakulteta za umetnost i dizajn. Monika najčešće svoj način rada opisuje rečju stilizacija, da nije umetnica bila bi veterinar, a najveća ekstravagancija za nju jeste – kuća pored okeana.  Kada bi se u sledećem životu opet rodila kao umetnik, volela bi da bude Alexander Calder, a omiljeni fiktivni heroj joj je Šerlok Holms. Od umetničkih dela koja su joj promenila život ne izdvaja samo jedno, već su tu slike Franza Marca, Paula Kleea, Vasilyja Kandinskog, mobili Alexandera Caldera, dela Henrija Matissa…  Moniku uvek čine srećnom putovanja, vožnja biciklom i Dunav, a želja joj je da prva asocijacija na njen rad bude svežina. Volela bi da vidi bar na sekundu kako će svet da izgleda za 100 godina.

Sonja Bajić je umetnica, koja je titulu mastera arhitekture stekla u okviru obrazovanja na Paris La Villette i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Pored arta, Sonja se bavi i grafičkim dizajnom, dizajnom enterijera i arhitekturom, a pre mesec dana je otvoren kafe kod Ajfelovog tornja za koji je radila total design. Sonja je najkreativnija negde u po noći kada nema nikoga nigde i kada je tišina, a njen kreativni, pa i životni moto glasi: If you are not busy being born you are busy dying.  Za Ich habe genug, Maire Kalman, kaže da je umetničko delo koje joj je promenilo život, a srećnom je uvek čine čaj, C vitamin, jutro sa mamom i tatom, i pečeni šaran na talandari. Svoj rad bi poklonila guruu marketinga Seth Godinu, a da nije umetnik bila bi Nik Sloter iz serije Tropska vrelina. Kada bi se reinkarnirala i opet bila umetnica, svirala bi harfu u Nacionalnom orkestru Austrije. Najvećom ekstravagancijom smatra uglancane cipele, a njeni omiljeni heroji iz fikcije su Lord Henry iz Slike Dorijana Greja i Pol Kemp iz Rum Diary. Sonja obožava pijacu subotom, jer je za nju to svet u malom, a volela bi da živi u starom Rimu, jer kako kaže: “Navučeš togu, staviš zlato i jedeš grožđe”.

Aleksandra Jovanić je doktor digitalne umetnosti i diplomirani programer, a umetnost i nauku koristi u svakodnevnom istraživanju i umetničkoj praksi. Fokus joj je na interaktivnoj umetnosti, umetničkoj igri i generativnoj umetnosti. U zvanju docenta, trenutno predaje na sva tri nivoa studija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kroz hipertekstualne projekte eksperimentiše sa mogućnostima nelinearnog narativa, a angažovanost na komercijalnim projektima, omogućava joj da prati razvoj tehnologija i da ih na adekvatan način integriše u okviru svojih umetničkih projekata. Aleksandra za sebe kaže da je najkreativnija kad ima nekih drugih ozbiljnih poslova; tada ideje samo pršte. Njen kreativni moto glasi fail better, a omiljena fiktivna heroina joj je wonder woman. Najvećom ekstravagancijom smatra mogućnost da zimi putuje u tople krajeve, a leti u hladne. Aleksandra zna da šije i voli da gleda TV serije. Srećnom je uvek čine papir, makaze i plastelin, a na pitanje koja bi muzika išla uz nje rad, odgovara: “Ika i OnTour, naravno.”

kafa Šolja napravljena od ostataka kafe greenery Pantone: „Greenery” je boja 2017. godine cover Ideje kako da vaš poklon bude najlepše upakovan Nani Zani Nani Zani ogrlice · · · · · ·