cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Razlog zbog kog su novogodišnji i božićni praznici među omiljenim nije samo dobijanje skupih poklona i nekontrolisano tamanjenje ukusne hrane. To je vreme kada se ne radi, kada je napolju suviše tiho, hladno i mirno da biste izlazili, kada sve što želite jeste da se opustite i odmorite u toplini svog doma.

Upravo zbog toga on treba da bude posebno uređen i dekorisan, kako biste maksimalno uživali u poslednjim danima stare i prvim danima nove godine.

Pre nego što počnete da uživate i zavučete se pod toplo ćebe, upotrebite malo svoje mašte i talenta kako bi dekoracija bila što originalnija. Eksperimentišite i uposlite svoje najmilije u kreiranju zajedničkog ugođaja.

A sad malo drugačija jelka

Ako vam je dosadilo, ili ste jednostavno protiv seče šume radi lepog ukrašavanja, onda vaša jelka ove godine definitivno ne treba da bude standardna. Postoji toliko inovativnijih i dekorativnijih rešenja koja mogu biti i ekološki podatna. Male jelke posađene u saksiji, koje kasnije mogu biti prenete i zasađene, pa da tako nastave svoj dugotrajni život, slatko su i minimalno rešenje. Velike suve grane svakako deluju sumorno, ali čim ih ukrasite i okitite dobijaju potpuno novu dimenziju. Ako imate parče slobodnog zida, možete postaviti sijalice u obliku jelke, ili da uz pomoć polica koje ćete rasporediti od najveće do najmanje imitirate oblik drveta, na koje onda možete postaviti ili okačiti raznu dekoraciju.

Svečani sto za naj prazničnu trpezu

Kakvog će biti ukusa hrana koju ćete poslužiti podjednako je važno kao i kako će vaš sto izgledati. Kažu da se hrana konzumira i očima, pa što bolje dekorišete trpezu to će i vaša hrana delovati primamljivije, čak i da niste vrsni kuvar. Razmislite da li se radi o lenjom i ležernom doručku, velikom porodičnom okupljanju za ručak, ili formalnom partiju za večeru. Onda u skladu s tim izaberite posuđe, svećnjake i druge detalje. Crvena, zelena, bela i zlatna najbolje su prigodne boje, a prirodni ukrasi, poput venčića, bobica, drveta i šišarki, najadekvatnije će tematski oslikati priliku.

Ukrasi svuda jer.., zašto da ne

Tipično je da se svi ukrasi sjate na jelku. Eventualno neka šljašteća stvar završi nasumično i usamljeno da visi na drugom mestu, kao i da šarene trake budu prebačene preko ramova. Pomalo dosadno, zar ne mislite? Zato gledajte da oplemenite i druge prostorije u kući kako bi se praznična atmosfera osetila gde god da zađete. Nije stvar u preterivanju, već u skladu i balansu. Lepa posteljina u odabranim bojama koje asociraju na slavlje za spavaću sobu, jastuci u dnevnoj sobi sa motivima irvasa, Sneška Belića, Deda Mraza, pahuljica, aplikacije i ukrasi u kuhinji i dnevnom boravku…

Šta ćemo i gde sa svećicama

Nikako nemojte zanemariti ili potceniti osvetljenje. Ako je dobro, ono kreira intimnu, meku, udobnu atmosferu, baš onakvu kakva najbolje pristaje praznicima. Sveće su dobro rešenje i dobar razlog da pogasite sve te lampe i lustere, jer su romantične, intimne i umirujuće. Potrudite se da ih postavite na više mesta u stanu, kao i da su same po sebi lepe i dekorativne, te da se razlikuju od sveća koje inače u svakodnevnim prilikama koristite. Ipak, ako se previše zapijete i opustite, vodite računa. Plamen ljubavi treba da gori, ali ne bi bilo dobro da se zapali išta osim njega.

Pantone boje Pantone: Trendi boje u 2017. godini ikea IKEA proizvodi su dobili ime po teškoćama u međuljudskim odnosima 55 Prostor kao podloga stvaralaštva cover Najbolji trendovi u enterijeru iz ove godine · · · · · · ·