cover
PULS GRADA · deca

Novogodišnje i božićno slavlje su tu da u veselim notama ispratimo kraj ove, i pozitivno dočekamo početak sledeće godine. Praznici su posebno važni deci, zbog čega bi upravo sa njima trebalo da provedete što više kvalitetnog vremena, u čemu vam predlozi za ove rukotvorine koje ćete zajedno napraviti mogu pomoći.

Sneško Belić (Čarapić)

Ne postoji osoba, koliko god mrzovoljna bila, koja ne voli da pravi Sneška Belića. O deci ne treba ni pričati, jer su oni svakako njegovi najveći ljubitelji. Međutim, vremenski uslovi često ne dozvoljavaju da se zabavite omiljenom snežnom aktivnošću pravljenja Sneška, zbog čega sada imate alternativnu varijantu. Osim što je jednostavna, vrlo je zabavna, pa ćete se družiti sa decom u toplini doma u kojoj ćete stvoriti sopstvenog mini gospodina Belića.

Potreban materijal

– bela čarapa
– čarapa u boji
– pirinač
– gumice za tegle
– dugmići u nekoliko boja
– ukrasna traka
– narandžasta kićankica
– pištolj za lepak
– markeri u crnoj i roze boji

Prvo pažljivo napunite belu čarapu pirinčem, a za tu svrhu možete koristiti i levak. Biće vam potrebna pozamašna količina pirinča, jer je iznenađujuće koliko može da ga stane u jednu čarapu. Kada budete zadovoljni veličinom i visinom napunjene čarape, pri vrhu je dobro zavežite gumicom. Zatim drugu gumicu vežite negde na polovini čarape, i na taj način ćete dobiti glavu i stomak Sneška. Pažljivo pištoljem na topli lepak pričvrstite dugmiće po izboru na Sneškov stomak. Crnim markerom nacrtajte oči i osmeh, a roze markerom rumene obraščiće. Isecite komad narandžaste kićankice pa opet pištoljem za lepak fiksirajte Sneškov šargarepa-nos. Ukrasnu traku iskoristite kao šal za Sneška. Na kraju, pažljivo isecite višak bele čarape, pa na Sneškovu glavu stavite komad čarape u boji, koji ste takođe isekli, a koji će biti njegov šeširić.

Mini jelke kao ukrasi za jelku

Osim pravljenja Sneška Belića, još jedna od predivnih prazničnih ativnosti jeste ritual ukrašavanja jelke. Ono što je uvek lepo i reprezentativno jeste da napravite svoje originalne ukrase, a ne samo da koristite svuda već viđene kupovne. Ukoliko budete pravili ove mini jelka ukrase sa decom, sigurno ćete podstaći njihovu kreativnu stranu i dovitljivost.

Potreban materijal

– drveni štapići
– parče kartona
– žuti papir
– zelena tempera
– tanki kanap
– makaze
– pištolj za lepak
– za ukrašavanje: razne kićankice, dugmad, zvončići, ukrasne trake…

Ofarbajte drvene štapiće u zelenu boju. Potrebna su vam tri štapića kako biste napravili jednu jelkicu, iliti ukras. Na jednom štapiću blago isecite krajeve, tako da ne budu zaobljeni, već ravni. Uz pomoć pištolja za lepak pričvrstite po jedan štapić na krajeve prvog koji je baza, a tamo gde će se druga dva spojiti provucite komadić kanapa koji ste prethodno izrezali makazama, kako bi se i on fiksirao pomoću lepka. Kanap vam naravno služi kako biste ukras mogli da zakačite na pravu jelku. Onda od žutog papira isecite zvezdu, pa je prilepite na vrh vaše mini jelke. Isecite parčence pravougaonog kartona pa zalepite na horizontalni, to jest donji štapić, i dobićete stablo. Sada vam samo preostaje da ukrase po izboru ukomponujete, rasporedite i fiskirate na mini jelke, pa pustite mašti na volju.

Ukrasni papir sa Deda Mrazom

Jedan od omiljenih prazničnih trenutaka jeste dobijanje i otvaranje poklona. Kako bi deca još više uživala i uključila se u prazničnu atmosferu, neka sama naprave svoj papir za pakovanje poklona. Glavni akter i dekorativni element biće simpatični Deda Mraz – čikica koji i jeste zadužen za praznično darivanje.

Potreban materijal

– braon papir
– bela tempera
– crvena tempera
– crni marker
– četkice za slikanje
– crvena ili zelena satenska ukrasna traka

U plitkoj većoj posudi razblažite belu temperu sa malo vode. Pustite decu da u nju umoče dlanove, i svoje otiske ostave na braon papiru koji ste postavili na ravnu površinu. Pošto operu ruke, neka uz vašu pomoć crvenom bojom naslikaju kapicu Deda Mraza na delu gde je otisak dlana, a markerom nacrtaju njegovu kosu, bradu, brkove, oči i naočare. Kada se boja osuši možete koristiti papir da upakujete poklone, koristeći crvenu, ili ako želite kontrast zelenu satensku ukrasnu traku.

decacover Kako deca vide svet Automatski nacrt Veb serija: „Sveznalkov rečnik“ 005fridge-5a1a8d9648bbc__880_cover Sa blizancima je uvek zabavno pagecover Mamine zabavne slike ćerkice će vas sigurno nasmejati · · · · · · · · · ·