Biser istorije i drevne civilizacije uništen je slepim nasiljem
fotografija

Za samo godinu dana ono što čovek pamti i naziva istorijom promenilo se, ali posledice prvih loših vesti do dana današnjeg sasvim su nepopravljive. Pre oko godinu dana Palmiru su zauzeli predstavnici islamske države, da bi danas ovaj drevni grad, sav u ruševinama, bio slobodan, ali i sasvim izmenjen u odnosu na ono kako je nekada izgledao.

Loši učenici ne samo što ne vole da uče, oni očigledno ne vole nikakva znanja, a često smatraju da je svako znanje prepreka na putu do jasne misli koja mahom ima samo jednu boju i zna samo za jedan jezik.

Palmira je za sve koji to do sada nisu mogli da saznaju ili nauče bila mesto u Siriji, oaza i prostor na kojem je u pradavna vremena podignut antički grad, ili preciznije na 215 kilometara severoistočno od Damaska nalazila se takozvana „Devica pustinje“. Grad koji se morao naći na čuvenom „Putu svile“ od Kine do Mediterana, grad koji lokalno stanovništvo zove Tadmor i koji je bio poznat kao Solomonov grad, a pominje se i u biblijskim zapisima.

Takav grad, koji je u sebi čuvao ostatke iz vremena grčkog i rimskog carstva, pa nadalje, srušen je dejstvima i slepim nasiljem pripadnika ISIS-a. Fotograf Josip Eid koji radi za AFP novinsku agenciju fotografisao je Palmiru pre dve godine, i nedavno, a ono što ćete videti na njegovim fotografijama zapanjujuće je i veoma potresno. Samo oni koji ne znaju kakav je bio mogu da tvrde da će Belov hram i nakon rekonstrukcije i restauracije biti isti, ali to naravno nije i ne može biti, smatra Eid. Baština čitavog čovečanstva rasuta je po pustinji i pesku Sirije, kao da baš nikoga ne zanima ništa, a onaj najlepši deo ljudske civilizacije po najmanje.

Na ruševinama drevnog antičkog gradaOtvori galeriju
Par se fotografiše Samo objektiv između njih Derek Ridgers Portreti londonske omladine iz 80-ih Fotografisanje hrane Trikovima do savršenih fotografija hrane Lepe žene na starim fotografijama Ideal ženske lepote s početka 20. veka ·