Cagliari
PULS GRADA · destinacija

Ako želite da letovanje provedete na Mediteranu i imate novca, možda je jedno od dva najveća ostrva Sredozemlja vaša ovogodišnja destinacija.

Prve asocijacije na Siciliju, najveće i najmnogoljudnije mediteransko ostrvo, svakako su mafija, Etna i Palermo. Čim sletite u glavni grad Sicilije, svesni ste koliko je burna prošlost ovog ostrva, budući da se aerodrom zove Falcone-Borsellino, u čast dvojice poznatih sudija stradalih od ruku mafije. Ova, tamna strana medalje, najviše zbog popularnosti trilogije Kum, pretvorena je u jak turistički adut.

Palermo nudi vrlo bogat sadržaj, pre svega zbog zanimljive mešavine mavarskih i normanskih uticaja u arhitekturi. Teatro Massimo Vittorio Emanuele u Palermu ne samo da je najveća zgrada opere u Italiji, već takođe upravo na tim stepenicama na kraju Kuma 3 ubijaju Mary Corleone.

Na istoku Sicilije postoji Kum-tura, gde se obilazi nekoliko mesta gde su snimani ovi filmovi: Forza d’Agro (crkva), Savoca (Bar Vitelli, gde Michael upoznaje Apolloniu) i Fiumefreddo (Castello degli Schiavi, kuća u kojoj se Michael skriva, a Apollonia gine). Inače, stariji lokalci tvrde da je De Niro za vreme boravka na Siciliji bio pravi laf, dok se Al Pacino ponašao kao razmažena zvezda.

Od ostalih gradova, treba obići Siracusu i Taorminu sa njihovim bogatim antičkim nasleđem. Taormina ima i poznati filmski festival, na koji se kao specijalni gost zaputio i James Gandolfini, kada ga je iznenadna smrt zatekla u Rimu. Catania je, pak, poznata kao studentski grad sa vrlo živim noćnim životom.

TaorminaOtvori galeriju

Što se tiče vulkana Etna, postoje ture do njegovog samog kratera, osim ako je erupcija baš u toku, što se često dešava.

Ovde pogledajte izbor najlepših plaža na ostrvu.

Sardinija je zbog klime i načina života omiljeno mesto bogataša, posebno onih u poznijim godinama, među kojima je i Silvio Berlusconi, koji ima vilu na ostrvu.

Ovde čestitka „živeo/la sto godina!“ nije samo puka fraza. Uz japansku Okinavu, ovo je mesto sa najdugovečnijim ljudima na svetu. Selo Perdasdefogu u regiji Ogliastra dom je Ginisovih rekordera u kategoriji najstarije braće i sestara. Naime, tamo živi porodica koja je u trenutku proglašenja ovog rekorda imala devetoro žive braće i sestara koji su zajedno imali 818 godina!

Pored genetike, verovatno glavni faktor ove dugovečnosti je ishrana. Njenu bazu čine supa minestrone, pasta sa manje ugljenih hidrata u odnosu na onu sa Apeninskog poluostrva i domaći mlečni proizvodi bogati proteinima, gde prednjači poznati lokalni sir pecorino sardo.

Omiljeni desert je seada, prženo pecivo u kombinaciji sa pomenutim lokalnim sirom, limunom i medom.

Za ovdašnje vino Cannonau tvrdi se da ima najviši nivo antioksidansa od svih vina na svetu. Sardinija je takođe regija Italije u kojoj se pije najviše piva po glavi stanovnika.

Najveći gradovi ovog živopisnog ostrva su Cagliari i Sassari, a zanimljive megalitske građevine zvane nuraghe prostiru se širom Sardinije i nalaze se na UNESCO Listi svetske baštine. Ipak, možda najsimpatičniji deo su brojna brdska ribarska sela, od kojih mnoga nude smeštaj i uživanje po drastično nižoj ceni u odnosu na hotele u mondenskim delovima ostrva. Ne bez razloga, Sardinija je mesto na kome se svake godine održava italijanska etapa svetskog reli šampionata.

Za kraj, evo i najlepših plaža Sardinije.

Kopaonik Gde odsesti na Kopaoniku? Vlasina Vlasina: Netaknuta priroda i čisti izvori Arhipelag San Blas u Panami Skrivena ostrva sveta Ovabuku beach Turkey Najlepše plaže regiona