Sva Teslina deca
KULTURA · knjige

Približavaju se praznici i hladni dani kao stvoreni za čitanje. City Magazine vam preporučuje dva sasvim friška žanrovska romana. Uživajte!

Goran Skrobonja: Sva Teslina deca (Laguna, 2013)

Već više od dve decenije, Skrobonja je prisutan kao prevodilac, izdavač i autor; njegovo ime je dobro poznato poklonicima žanrovske književnosti, pre svega onima koji vole fantastiku i horor.

Sva Teslina deca su prednastavak Čoveka koji je ubio Teslu, Skrobonjinog hit romana iz 2010. godine. Ponovo u žanru alternativne istorije, pisac oživljava svoju viziju Srbije s početka XX veka, napredne Srbije pošteđene strahota Prvog svetskog rata. U novoj avanturi Nikola Tesla i njegov asistent Jevrem Radivojević centar pozornice prepuštaju Anki Cukić, pustolovki i špijunki koja je u „Čoveku…“ imala malu ali efektnu epizodu. A Anka… Ona je zaista očaravajuća glavna junakinja, prefinjena mlada dama sa dozvolom za ubijanje. Ko je jednom sretne – ne zaboravlja je.

Skrobonja je znalački sklopio svoj roman – on prospektivno gradi initrigu u vezi sa posetom naučnika Maksa Planka Beogradu 1919. godine, ali dosta pažnje posevećuje i biografiji svoje heroine: detinjstvu (1909), prvom špijunskom zadatku i prvoj ljubavi (prekookenasko putovanje brodom Titanija, 1915), usavršavanju borilačkih veština (Hongkong, 1916) i savlađivanju seksualnih tehnika (Malezija, 1916).

Sva Teslina deca je prvoklasan avanturistički roman sa nezaboravnom glavnom junakinjom i zavodljivim elementima fantastike i erotike, uz to bogato ilustrovan prekrasnim crtežima svetski poznatog Igora Koredeja. Topla preporuka za hladnu zimu!

Marinela Kvapil: Ubistvo u rijalitiju: Nikom ni reči (Vulkan izadavaštvo, 2013)

Marinela Kvapil je novo ime na srpskoj književnoj sceni. Njen debitantski roman ne pomera granice žanra i ne nudi ništa suštinski novo i drugačije, ali svakako predstavlja dobrodošao dodatak na sve dužoj listi krimića iz pera domaćih autora. Ubistvo u rijalitiju: Nikom ni reči sadrži standardnu whudunit postavku: ubistvo na početku (žrtva je mladi pevač u pokušaju), ispitivanje osumnjičenih i, na kraju, demaskiranje ubice.

Bogdan Savić, inspektor ciničnog pogleda na svet i velikih seksualnih apetita, istražuje slučaj, istovremeno pokušavajući da svoj vlastiti život dovede u red. Savić otkriva da je ubijeni bio gej i da se spremao da to, u završnici rijalitija u kome je učestvovao, obznani pred milionskim auditorijumom. U nastojanju da otkrije da li seksualnost ubijenog ima neke veze sa njegovom smrću, Savić počinje da kopa po prljavom vešu drugih učesnika kobnog rijalitija. Istraga će, naravno, na svetlo dana izneti mnoge tajne…

Bez obzira na neke početničke greške, Marinela Kvapil uspeva da napiše dinamičan krimić začinjen aluzijama na stvarne ličnosti iz srpskog džet-seta. Na zapletu i dijalozima se još moglo poradtiti, ali u načelu Ubistvo u rijalitiju će zadovoljiti većinu poklonika krimića – a posebno one spremne da daju šansu domaćem autoru. Roman se lako i brzo čita, te je savršen za trenutke dokolice, naročito u periodima kada želite da se rasteretite i odmorite od zahtevnijeg štiva.

Mišel Uelbek Uelbek i Peljevin uskoro u izdanju Booke Darko Rundek Ante Perković Druženje sa Darkom Rundekom i Antom Perkovićem Do You Read Me Do You Read Me u Kosovskoj Mitrovici madlena Hrana kao inspiracija u književnosti