Ljubav, a ne rat
U VAZDUHU · pop trash

Angela Merkel, suverena vladarka Evrope i, kako tvrde, veeeeeeelika prijateljica našeg vazda ugroženog velmože, obznanila je da se pribojava novih ratnih sukoba na Balkanu, te hajde da u to ime još jednom ukažemo na emancipatorsku i proročku prirodu ovdašnjeg folka, pop i roka, odnosno, da se prisetimo najzanimljivijih pomena rata i ratničke leksike u ovdašnjim notnim radovima.

Ostavimo li po strani onog nesrećnog Thompsona i Baju Malog Knindžu kao njegov bledi odblesak, gde se ratna leksika podrazumeva, za početak ostaje nam nekoliko dobro znanih stikolepačkih domišljatosti na ovu temu. Balašević se tako silno tronut vajkao “Samo da rata ne bude…”, Boris Novković (u pratnji nešto slabo vidljive mu Noćne straže) metiljavo je priznavao “Biće rata, kažu svi, al’ ja ću umreti od ljubavi”, dok su momčad okupljena pod firmom Kerber bila nešto izričitija u smislu opštije dobobiti “Nek sada ratne igre prestanu…”.

Ipak, postoji i podosta daleko sočnijih i zabavnijih rešenja. Tako je u prilično groznoj Ćiribiribeli Goran Bregović sročio ove rime: “Ako se sutra zarati, moja mala šta ćemo ja i ti? Vrata zaključati, prozore zatvoriti, pustiti zavjese, ostat ćemo kući i ljubit se. A kada počne pucati, preko glave ćemo se pokriti, ispod male dekice, ja i ti i zvjezdice, grickat ćemo grožđe, čekat ćemo rat da prođe”. U ničim izazvanoj referenci na bestseler pokojnog  Stiga Lašona Jelena Karleuša, recimo, pesmi Muškarac koji mrzi žene, u uobičajerno mahnitom i neprijatnom maniru,podsećajući i na martovske nemire u Beogradu 1941.,  uzvikivala naredne rime: “Bolje ti je rat, nego nego sa mnom pakt, i zato bolje ti je grob, nego da si meni rob …”.

A očekivanu rimu rat-brat zatičemo u istinskom klasiku Vesne ZmijanacKada iza sebe pogledam, sebi sam bila i rat i brat, niko mi ruku pružio kada me život rušio…”. U poređenju s tim prilično bledo zvuči krajnje derivativni šlageroliki vapaj Sergeja Ćetkovića “Bolje da vodimo ljubav a ne rat”. Nešto leksički ambiciozniji je Dino Merlin u rimama “prsti đerdan za tvoj vrat, hladne usne vode rat…”, dok je mlađani i nezametljivi aktuelni Farmer Aleksandar Živanović mladalački usplahiren – “Ne mogu na taj greh,, suviše je visok ceh, on mi je kao brat ali ti ćeš izazvati rat.”

Dosta je pomena i ratnika i ratnica; Anabela Bukva (nekada deo Funk G dvojca) tvrdi “Žena-ratnik ne umire kad je ljubav ubije”, dok je Aca Lukas u pesmi Ovo je Srbija sasvim očekivano osvešćeniji tradicije i bremena istorijskog (“A, ovo je Srbija,  govore grobovi ratnika iz slavnog vremena. Cvetovi kao od vina, stihovi ratnih sudbina, još cvetaju kao nekada kraj Drine sa cvetnih livada.”). Milena Ćeranić, pak, malo bi o romantici u prpošno naslovljenoj Sve pred sobom gazim, te veli “Tri sam ratnika iz srca poslala, da tebe čuvaju, za ljubav ratuju…”, a negde na istoj koti je i Boban Rajević kad zapeva: “Kao stari ratnik za ljubav se borim, spreman i da padnem zbog one koju volim…

Rat je jasno predosećao i Bajaga u svojim Rimljanima, toj, kako je, između ostalih, u svojoj knjizi tvrdio i Ivan Ivačković, refleksiji na ugroženost preostalih Srba na Kosovu i Metohiji (“Čuvari dalekih granica javljaju preko glasnika, južna plemena ratnička su stigla ispod zidina, sve je više Varvara, a sve je manje Rimljana”), a u završnici prisetimo se i istinski jezovitog i autentično antiratnog dueta Cece (tada Veličković) i Radeta Šerbedžije Neću na druga svog (“Evo, već drugi poziv ide u rat,  neki novi mladići idu u rat i brane zemlju od zemlje, i narod od naroda svog, i brane more od kopna, i kopno od mora svog. Godište 73, nadesno ravnaj se,  godište 73, ostavi, vrati se, braniš zemlju od zemlje, i narod od naroda svog, braniš more od kopna, i kopno od mora svog”).

Za sam kraj, pak, udarno mesto za pobednicu – Šemsu Suljaković i suvog zlata vrednog klasik južnovetrovske turbine; Lady Šemsa tu lako i ubojito poentira, pokazujući za ove prostore možda i ne toliko tipičnu borbenost i istrajnost (“Izgubila sve sam bitke al’ još vodim rat!”).

Zorannah Je suis Zorannah! Najgore tetovaže Najružnije tetovaže poznatih ličnosti Taksi Bolje da me vozi taksi nego da me šetaš ti: Taksi u pop, rok i folk rimama Funk Znaš li, draga, onu šljivu-ranku pod kojom smo pričali o funku??? · · ·